Informerte for seint

Innrømmer feilgrep

Regjeringen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet innrømmer å ha gjort feil før fjerde smittebølge: De informerte ikke kommunene tidlig nok om test-for-karantene-systemet.

FEILGREP: Helsemyndighetene og statsminister Erna Solberg innrømmet å ha informert kommunene for seint om test-for-karantene-systemet. Foto: Ali Zare / NTB
FEILGREP: Helsemyndighetene og statsminister Erna Solberg innrømmet å ha informert kommunene for seint om test-for-karantene-systemet. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

Før skolestart opplyste regjeringen at kommunene skulle få mulighet til å unnta skoleelever fra smittekarantene ved å erstatte karantene med testing. Siden den gang har smittespredningen i Norge eksplodert, særlig blant barn og unge.

Nå erkjenner både Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og regjeringen ved statsminister Erna Solberg at de ga kommunene informasjon om det nye test-for-karantene-systemet for seint. Avdelingsdirektør Line Vold forklarer hva som har skjedd overfor Dagbladet.

- Jeg tror at det viktigste læringspunktet handler om å komme ut tidlig nok med informasjon til kommunene. Kommunene har påpekt dette flere ganger - at de trenger tid til å omstille seg når de skal implementere tiltak, og det har vi stor forståelse for, sier Vold til Dagbladet og fortsetter:

- Det er klart at de nå har pekt på at de trenger litt mer tid for å få dette test-for-karantene-systemet på plass. Dette systemet krever et litt annet opplegg enn karanteneopplegget som vi har hatt så langt. Derfor trenger de noe tid for å justere.

AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Trange frister

Presymptomatisk smittespredning har vært en betydelig faktor i spredningen av covid-19, altså at en person smitter en annen før vedkommende har utviklet symptomer på sykdom.

Poenget med smittekarantene er å hindre personer som man kan mistenke at er smittet i å smitte andre før de utvikler symptomer eller får påvist sykdom.

Likevel vurderer helsemydnighetene at det nå er mer fordelaktig å erstatte karantenen med testing.

- Dette var noe vi sammen med Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet gikk ut med, og kom med anbefalinger om, ganske kort tid før skolestart, sier Vold om systemet og fortsetter:

- Det er klart at kommunene fikk ganske kort tid til å forberede seg. Så vi undervurderte nok hvor lang tid vi burde ha gitt dem for å få dette på plass. Vi var opptatt av å komme med denne informasjonen før skolestart, og da ble det litt trange frister rett og slett. Vi ser vel i etterkant at det med fordel kunne ha vært gjort på en annen måte.

IKKE OVER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi ikke kan slappe av helt ennå på grunn av den økte smitten i landet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

FHI overbevist

7779 personer mellom 10 og 19 år fikk påvist covid-19 i august, mens det ble registrert 5016 smittetilfeller blant personer mellom 20 og 29 år, ifølge foreløpige tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), som ble hentet torsdag formiddag.

- Akkurat nå melder flere kommuner om at det er store problemer med å få dette til å fungere fordi de ikke hadde god nok tid til å forberede seg. Mange kommuner gir tilbakemeldinger om at systemet ikke fungerer spesielt godt på nåværende tidspunkt, og at de tar andre grep i stedet.

- Kommunene gir oss tilbakemeldinger om at de er sterkt presset når det gjelder tilgjengelige ressurser. Det er klart at de utsettes for press knyttet til at de skal vaksinere i et rekordhøyt tempo, knyttet til smittesporing og når det gjelder å rigge om til dette test-for-karantene-systemet. Så vi har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon, særlig for de kommunene som har høyt smittetrykk.

HØY SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om den høye smitten i landet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Regjeringen forklarer

I slutten av juli opplyste regjeringen kommunene om at man ville få muligheten til å erstatte karantene med testing for skoleelver. Deretter tok det noe tid før helsemyndighetene informerte kommunene om hvordan systemet skulle fungere.

Statsminister Erna Solberg forsøker å forklare Dagbladet hva som er årsaken til at informasjonen til kommunene kom for seint.

- På grunn av at det ble besluttet å starte skoleåret på grønt nivå, så ble det lagt opp til et test-for-karantene-system for å unngå at veldig mange ville havne i karantene. Dette systemet ble sendt ut til kommunene. Samtidig registrerer vi at tidsfristen var for kort, og at det ble for lite tid til å planlegge godt. Men så trodde vi kanskje at planleggingen ville gå raskere, sier Solberg til Dagbladet.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Ali Zare / NTB
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Helseminister Bent Høie forsøker å hjelpe Solberg med å forklare årsaken til at informasjonen kom for seint.

- Nå gjør vi ting som ingen har gjort før. Jeg tror at det ville ha vært urimelig å stille krav om at det ikke skal oppstå noen problemer som helst, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Men når problemer oppstår, så er det viktig at vi faktisk snur oss rundt og jobber sammen med kommunene for å finne løsninger, og det gjorde vi i forrige uke. Mange av kommunene som hadde utfordringer ga oss tilbakemelding på fredag om at de var veldig fornøyde med det brevet om lempinger og justeringer som ble sendt ut.

Framtida

Systemet fungerte ikke ved skolestart, og fungerer ikke nå, men FHI er overbevist om at det vil fungere i framtida.

- Det har blitt gjort masse godt arbeid i kommunene for å få dette på plass. Slik vi oppfatter det, basert på tilbakemeldinger fra kommunene, så er det er spørsmål om tid før de får dette til å fungere. Men det er klart at de har trengt litt tid på å områ seg, og det forstår vi, sier Vold og fortsetter:

- Nå har det blitt sendt ut store mengder med tester til kommunene slik at de har god tilgang på det, og så har de fått litt mer tid på seg, og da tror vi at dette kommer til å være et system som fungerer godt, og som også vil sikre at barna får en mer normal skolehverdag - og det er viktig ettersom barn og unge har hatt stor tiltaksbyrde gjennom pandemien.

Vold viser til en studie som finner at jevnlig testing er et trygt alternativ til karantene når det kommer til skoleelever. Studien er en såkalt preprint, og har ikke blitt fagfellevurdert.

- Test-for-karantene-systemet har blitt utprøvd i Storbritannia, hvor man har gode erfaringer med det. Britene kan også vise til at det er like effektivt som karantene når det kommer til å begrense smittespredning. Samtidig gir et testregime helt klart en mindre tiltaksbyrde for barna.

FRUSTRERT: Byrådsleder Raymond Johansen mener det ikke er holdbart at flere har sluttet å bruke munnbind. Video: Dagbladet TV / Signe Elise Stenersen. Reporter: Amanda Walnum. Vis mer

- Veldig stor tillit

- Hvor lenge er det akseptabel for dere å forsøke å få test-for-karantene-systemet til å fungere før dere gir opp?

- Vi har veldig stor tillit til at dette kommer til å ordne seg. Dette jobber kommunene hardt med, og vi er i kontakt med flere kommuner som sier at de får dette til å fungere om de bare får litt mer tid.

- Det er ikke bare test-for-karantene - altså testing på dag én, tre og fem - som er aktuelt. Det er også aktuelt med jevnlig testing. Her kan en teste flere ganger i uka i et oppsatt system for å kunne identifisere dem som er smittet og smitteførende slik at de kan isoleres, og dermed bryte smittekjedene. Som sagt viser studier at dette er et like effektivt verktøy som å sette barn i karantene, og med dette testopplegget kan barna være til stede på skolen, slik som vi ønsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer