Innrømmer feilGyldendal vil rydde opp

Nok en gang blir Karsten Alnæs beskyldt for plagiat. Nok en gang avviser han det. Men Gyldendal innrømmer feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har gjort en feilvurdering. Det var en bevisst strategi å gjøre disse bøkene så lesbare som mulig. Gyldendal ville ikke at de skulle være akademiske og fulle av avbrudd. Vi innser at vi har gått for langt. Vi burde vært mer utførlige. Det er måter å gjøre dette uten å ramme lesbarheten, sier forlagsdirektør Bjarne Buset.

Han sier dette er gjort i Europa-bøkene og at vil bli gjort i senere opplag av Norges-bøkene.

Avskrift-diskusjon

I et innlegg i Dagbladet i dag, hevder sosiologiprofessor Willy Pedersen at Gyldendal presset Alnæs til å fjerne kildehenvisninger. Buset bekrefter at Alnæs hadde vist til flere kilder i manus enn det som kommer fram i de ferdige bøkene, og at forlaget ba ham flytte dem til kildelistene bak. Disse er totalt på 94 sider og består av rundt 1300 personer.

- Jeg tror ikke Karsten Alnæs følte seg presset, men vi diskuterte dette, sier Buset.

- Jeg opplevde det ikke som press, sier Alnæs.

Det er ei uke siden Morgenbladet presenterte de første plagiat-beskyldningene mot Bragepris-vinneren. I dagens innlegg skriver Pedersen at Alnæs skrev av fra en av hans bøker. Det er en påstand Alnæs er uenig i.

- Det er en sammenfatning. Pedersen har skrevet en bok. Jeg har skrevet seks sider, sier Alnæs.

Pedersen har tidligere tatt opp saken med Alnæs. Han beklaget, og begge trodde de var ferdige med saken. Men da Alnæs i et Dagblad-intervju sa han ikke hadde fått klager fra kilder, reagerte Pedersen.

Husker

I brevet Dagbladet trykker i dag, skriver han «Husker du det ikke?».

- Jeg husker det. Men jeg tenkte ikke på det da jeg fikk spørsmålet i intervjuet. Det kom plutselig, jeg svarte plutselig, og da tenkte jeg bare på de tre kildene Morgenbladet viser til. Ingen av dem har tatt kontakt, sier han.

- Er det flere kilder enn Willy Pedersen og disse som har klaget?

- Ikke som jeg kjenner til, sier Bjarne Buset.

- Nei. Det kan jeg ikke huske, sier Karsten Alnæs.

I innlegget skriver Pedersen at han ikke er vist til i kildelista bak. Alnæs sier at han står der. Dagbladet har undersøkt, og det viser seg at begge har rett. Pedersens bok står i lista, men under et annet kapittel enn der informasjonen er brukt.