Innrømmer flere feil: - Tar grep

Vladimir Putin lovet å styrke militærets kapasiteter, da han la fram sine mål for 2023. Han kom samtidig med flere innrømmelser.

PRESENTERTE MÅL FOR 2023: Russlands president Vladimir Putin talte onsdag under et stort militærmøte. Foto: Mikhail Metzel / Sputnia via AFP / NTB
PRESENTERTE MÅL FOR 2023: Russlands president Vladimir Putin talte onsdag under et stort militærmøte. Foto: Mikhail Metzel / Sputnia via AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i forkant varslet en «viktig» kunngjøring, da Vladimir Putin onsdag inntok talerstolen under et utvidet møte i det russiske forsvarsdepartementet.

Tema for møtet er det russiske militærets prestasjoner i 2022 og nye mål for 2023.

- De væpnede styrkenes kapasiteter vokser hver dag, og denne prosessen vil fortsette, innledet Putin i talen.

Han forsikret at Russland vil ta i bruk «alle midler» for å forbedre invasjonsstyrkenes kapasiteter, og trakk samtidig fram et av de mest presserende problemene - mangel på våpen og militærutstyr.

Lover moderne våpen

- Vi vil utstyre våre strategiske styrker med moderne våpen. Alle planer vi har, skal oppfylles, sa presidenten.

Den russiske stat har ingen budsjettramme, undertreket Putin; regjeringen vil angivelig gi militæret alt de ber om.

Han nevnte ikke hvordan dette skal skje.

Russerne har fått droner levert fra Iran, men utover det har de brukt opp store deler av sine avanserte våpen i Ukraina.

Etter et statsbesøk til Belarus tidligere denne uka, uttalte Putin at de to landene skulle utvikle militærutstyr sammen.

- Vi må tenke på førstehjelpsutstyr, hjelmer, vester, nattkikkerter og rifler av høyeste kvalitet - alt må være toppmoderne og pålitelig, sa han til forsamlingen onsdag.

Han vil også forbedre landets atomvåpenstyrker, og varsler at det russiske sjøforsvaret vil ha en ny hypersonisk rakett klar tidlig i januar 2023.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

Erkjente mobiliseringstabber

Putin, og hans forsvarsminister Sergej Sjojgu, vedgikk at det ble begått en rekke feil under mobiliseringen i Russland i høst.

- Mobiliseringen avslørte enkelte problemer. Vi tok, og fortsetter å ta, grep for å rette dem. Vi vil også ta grep for å forbedre rekrutteringen ved å ta i bruk moderne databaser og mer samarbeid med lokale myndigheter, sa Putin.

Forsvarsminister Sjojgu hevdet at 20 000 av de 300 000 mobiliserte meldte seg frivillig til tjeneste.

- Takket være beslutningen til Russlands øverstkommanderende (Putin, journ.anm.), fikk de mobiliserte samme vilkår som våre profesjonelle soldater, sa Sjojgu.

Både Putin og Sjojgu påpekte at noen av de mobiliserte allerede kjemper ved fronten, mens andre nå mottar opplæring.

Forsvarsministeren opplyste samtidig at man tar sikte på å øke det totale antallet soldater i den russiske hæren fra én til halvannen millioner.

Derfor, sier han, vil det neste år fremmes et forslag om å utvide aldersgrensene for verneplikten. Han nevner ikke når oppbemanningen skal være i mål.

Kaller krigen en «tragedie»

Talen avholdes bare et døgn etter at presidenten kom med en sjelden innrømmelse, da han i en videotale til russiske sikkerhetsstyrker omtalte situasjonen i de annekterte ukrainske fylkene som «ekstremt vanskelig».

Samtidig beordret han FSB til å øke overvåkingen, for å bekjempe «framveksten av nye trusler i både inn- og utland».

Under talen til forsvarsdepartementet innrømmet han også svakheter, blant annet innen kommunikasjon mellom invasjonsstyrkene.

Samtidig sammenliknet han deres innsats med innsatsen til soldatene som drev Napoleon tilbake til Frankrike, samt dem som kjempet under første og andre verdenskrig.

Putin beskrev situasjonen i Ukraina som «en tragedie», men hevdet at den ikke er forårsaket av Russland.

- Våre tiltak for å bedre relasjonene med Ukraina, var aldri effektive eller vellykkede nok. Det er ikke vår feil. Russland kan ikke bebreides. Jeg har tidligere sagt at ukrainere er våre brøde. Det mener jeg fremdeles. Det som skjer nå, er en tragedie, men den skyldes ikke Russland. Det skyldes tredjeland, de som står utenfor vår verden og vil underminere og dele oss opp. De presset oss til det ytterste, sa Putin.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer