Innrømmer for sein advarsel

OSLO/BERLIN (Dagbladet): Først skyldte sveitsiske flygeledere på de russiske pilotene, men i går måtte de innrømme at de ga advarselen om kollisjonsfaren lovlig seint, og at de russiske pilotene ikke svarte så seint som de først hevdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De sveitsiske flygelederne skylder på de russiske pilotene, men møter kritikk for å ha grepet seint inn i en situasjon som med stor sannsynlighet kunne ha vært unngått.

Flygelederne ba flygerne om å senke flyet for å unngå situasjonen. Det kan virke som om det automatiske antikollisjonssystemet (TCAS) på Boeing-flyet har gjort det samme. Foreløpig kan det synes som begge fly har gått ned for å unngå en kollisjon, og dermed kollidert.

Kryssende kurs

Flyene lå på kryssende kurs i samme høyde, på 36000 fot.

De ble overlevert til samme kontrollsektor, kontrollert av sveitsiske Skyguide. Det russiske flyet kom inn i sektoren klokka 23.00. Skyguides system som varsler om forestående kollisjonsfare, er ute av drift, likevel hadde flygelederne flyet på sin radarskjerm i minst fem minutter før ulykken. Den ene av de to flygelederne på vakt hadde pause.

Flygelederen skal ha vært klar over at det oppsto en situasjon der to fly ville komme i konflikt. Likevel ba ikke flygelederen de russiske flygerne om å senke flyet 1000 fot før rundt ett minutt før sammenstøtet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer