Innrømmer grove feil i Irak

Likevel vil president George W. Bush vil sende 21 500 flere amerikanske soldater til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president holdt i natt en fjernsynstale der han kunngjorde sine videre planer i Irak. Talen inneholdt ingen store overraskelser. Som ventet sa Bush at han vil sende mer enn 20 000 soldater til Irak.

Presidenten så alvorstynget ut under hele talen, som ble holdt på biblioteket i Det Hvite Hus. Han beskrev situasjonen i Irak som «uakseptabel» og påtok seg ansvaret for flere feil amerikanerne har begått i Irak.

- Våre tropper i Irak har kjempet tappert. De har gjort alt vi har bedt dem om. Der det er begått feil, ligger ansvaret hos meg, sa Bush, ifølge Washington Post.


- Ikke nok soldater 

I  talen nevnte presidenten ingen tidsplan for når amerikanerne skal trekke seg ut av landet, skriver New York Times.

Han mener USAs strategi i Irak har feilet av to grunner. Ifølge Bush er et av de største feilgrepene at at det har vært for få soldater til å sikre nabolagene i de mest voldelige delene av Bagdad.

Han vil ikke trekke ut amerikanske soldater av Irak foreløpig, og slo i talen tilbake mot Demokratenes ønsker om en slutt på den upopulære krigen, skriver AP.

- Å trekke seg ut nå, vil føre til en kollaps i den irakiske regjeringen. Det vil igjen resultere i at våre tropper blir tvunget til å være i Irak enda lenger, og kjempe mot en fiende som er enda mer dødelig, sa Bush i talen.

Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix Vis mer

Presidenten mener det er bedre om soldatene blir i Irak for å bekjempe volden, slik at de kan komme seg fortere hjem til USA.

- For mange restriksjoner

Bush sa at den andre årsaken til at USA har feilet i Irak, er at de amerikanske troppene der har hatt for mange restriksjoner.

Presidenten mener den nye strategien i Irak vil lykkes, og i talen forklarte han hvorfor:

- Tidligere har vi fjernet terrorister, og deretter reist videre. Denne gangen vil vi ha den styrken vi trenger til også å hindre at de kommer tilbake, sa Bush.

- Det viktigste for å lykkes i Irak, er å opprette sikkerhet, spesielt i Bagdad.

Etter nesten fire år med blodige kamper i Irak, var denne talen kanskje Bush` siste sjanse til å presentere en vinner-strategi i landet, og få amerikanerne til å endre mening om krigen. 3000 amerikanske soldater og mange tusen irakere har mistet livet i krigen siden USA invaderte Irak i 2003.

Men George Bush er klar over at volden i Irak ikke forsvinner på kort tid.

- Selv om strategien vår fungerer akkurat som planlagt, vil dødelige voldshandlinger fortsette. Vi må forvente dødsfall både blant irakiske og amerikanske soldater. Spørsmålet er om vår nye strategi vil føre oss til suksess. Det tror jeg at den vil, sa Bush.

Motstand

Talen i natt signaliserer at Bush ønsker å forsterke den amerikanske innblandingen i Irak.

Ikke siden president Richard M. Nixon beordret sine tropper i Vietnam til å invadere Kampuchea i 1970, har en amerikansk president tatt en så stor risiko med en krig som stadig bli mer upopulær.

Allerede før Bush startet på talen sin, hadde demokratiske ledere i Kongressen forberedt motstand.

- Dette er tredje gang vi går denne stien. To ganger tidligere har det ikke fungert. Hvorfor gjør de dette nå? spurte lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Det kom også kritikk fra presidentens eget parti Republikanerne.

- Dette en et farlig feiltrinn som vil føre USA dypere inn i en myr som ikke er mulig å overvinne, sa sentator Chuck Hagel.