Seriedrap ryster ferieøya:

Innrømmer grusomme detaljer i håndskrevet brev

Hver dag lekker nye grufulle detaljer fra etterforskningen av det som trolig er Kypros' første seriedrapsmanns herjinger.

SERIEMORDER: Nicos Mataxas skal ha drept opptil syv personer på Kypros. Tre av likene er funnet og politiet leter fortsatt etter de andre ofrene. Kilde: NTB/Scanpix. Video: Christian Wehus. Vis mer Vis mer Vis mer

Omringet av et stort antall politifolk ankom 35 år gamle Nicos Metaxas rettsbygget i Nicosia lørdag formiddag. Der ble han begjært fengslet i ytterligere åtte dager, mens politiet fortsetter den intensive leteaksjonen etter den selverklærte seriedrapsmannens ofre.

Under fengslingsmøtet fortalte etterforskningsleder Ioannis Yiorkadjis retten at Metaxas har tilstått å drepe fem kvinner og to små jenter, skriver Cyprus Mail. Ifølge Yiorkadjis skal Metaxas under et avhør i helga ha gitt politiet ti håndskrevne sider hvor han detaljert beskriver hvordan han drepte sju personer

Det har nå gått to uker siden turister gjorde et grufullt funn i ei nedlagt og oversvømt gruvesjakt ved landsbyen Mitsero på ferieøya Kypros den 15. april. Der fant utlendingene liket av en naken og fastbundet kvinne.

Dagen etter ble offeret identifisert som 39 år gamle Mary Rose Tiburcio fra Filippinene. Kvinnen og hennes seks år gamle datter Sierra Graze ble meldt savnet av kvinnens samboer 5. mai i fjor. Den lille jenta er fortsatt savnet, men antas å være drept.

Nye grufulle detaljer

I løpet av dagene som fulgte ble det tydelig for politiet at den drepte kvinnen bare var ett av flere ofre.

Etter å ha sjekket flere mistenkte menn ut av saken, ble Metaxas siktet for drapet på kvinnen.

Seks dager etter det første likfunnet fant politiet et nytt nakent drapsoffer i den samme gruvesjakta hvor Mary Rose ble funnet. Liket hadde ligget lenge i vannet, og tilstanden gjorde det først umulig å komme med en sikker identifisering.

Siktelsen mot mannen ble utvidet, og kypriotiske medier begynte å melde at politiet fryktet de sto overfor en seriedrapsmann. Siden har stadig flere grufulle detaljer kommet fram, ettersom Metaxas selv har forklart seg om flere drap.

Til sammen har Metaxas, som er yrkesoffiser i den kypriotiske hæren, forklart at han har drept til sammen sju kvinner og jenter. Samtlige av dem er utenlandske, og det klare flertallet er av filippinsk opprinnelse.

SØKER ETTER OFRE: Politi og brannvesen har trappet opp søkene etter flere ofre i gruvesjakta og to innsjøer i Troodosfjellene. Foto: Fluieras Ana-Cristina / Shutterstock / NTB scanpix
SØKER ETTER OFRE: Politi og brannvesen har trappet opp søkene etter flere ofre i gruvesjakta og to innsjøer i Troodosfjellene. Foto: Fluieras Ana-Cristina / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Søker i «den røde sjøen»

I den ti sider lange håndskrevne tilståelsen han ga til politiet har Metaxas forklart at han puttet noen av likene i kofferter, som han så kastet ut i den kunstige innsjøen Kokkini Limni - som ligger like ved gruvesjakta hvor de første to drapsofrene ble funnet.

Kokkini Limni er også kjent under navnet «den røde sjøen» som følge av utslipp som gjør vannet så surt at det nesten ikke er liv i innsjøen.

Politi og brannvesen har trappet opp søkene etter flere ofre i gruvesjakta og to innsjøer i Troodosfjellene. Fjellområdet er et populært turistmål, som flere norske reiseoperatører nevner blant stedene man «må oppleve» hvis man besøker Kypros.

Lørdag gjennomførte politi og brannvesen nye søk i Kokkini Limni-innsjøen med både dykkere og undervannsdroner med kameraer. En anonym politikilde opplyser at én koffert er funnet, skriver nyhetsbyrået AP. Det er imidlertid ukjent om kofferten faktisk inneholder menneskelige levninger, og koffertfunnet er heller ikke offentlig bekreftet av politiet.

- Grusomme forbrytelser

Lokale medier omtaler Metaxas som Kypros' første seriemorder. Landets president Nikos Anastasiades sa under en tale lørdag at Kypros dessverre «har blitt vitne til grusomme forbrytelser».

- GRUSOMT: Kypros' president Nikos Anastasiades beskriver de sjokkerende drapene som «grusomme». Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP
- GRUSOMT: Kypros' president Nikos Anastasiades beskriver de sjokkerende drapene som «grusomme». Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP Vis mer

- Dette er en type kriminalitet som vi aldri har sett maken til, og som verken vår samvittighet eller vårt samfunn kan tolerere, sa presidenten ifølge Cyprus Mail.

Kypriotisk politi har bedt om eksperthjelp fra Storbritannia for å bistå i etterforskningen. Blant de britiske ekspertene er en rettsmedisiner og en psykiater, skriver AP.

Dette vet vi om saken, så langt:

14. april:

Liket av en naken og fastbundet kvinne blir funnet i en oversvømt og nedlagt gruvesjakt ved landsbyen Mitsero, rundt tre mil vest for landets hovedstad Nicosia.

15. april:

Offeret blir identifisert som 39 år gamle Mary Rose Tiburcio fra Filippinene. Kvinnen og hennes seks år gamle datter Sierra Graze ble meldt savnet av kvinnens samboer 5. mai i fjor. Den lille jenta er fortsatt savnet.

16. april:

Tiburcios tidligere samboer og far til den seks år gamle jenta, en 33 år gammel rumensk statsborger, blir arrestert. Sierra Grazes pass blir funnet i mannens leilighet, og han blir pågrepet og fengslet i sju dager.

18. april:

Politi og brannvesen planlegger søk etter Sierra (6) i den samme gruvesjakta. Planen blir skrinlagt, som følge av frykt for at den gamle gruva skal kollapse. Samme dag går politiet til pågripelse av ytterligere to mistenkte menn på 30 og 35 år. Begge er offiserer i den kypriotiske hæren.

19. april:

Sierras far blir løslatt og sjekket ut av saken. Omtrent samtidig opplyser en lokal domstol at den 35 år gamle offiseren, som ble pågrepet dagen før, hadde innrømmet drapet.

20. april:

Seks dager etter det første funnet, finner politiet et nytt nakent drapsoffer i den samme gruvesjakta. Liket har ligget lenge i vannet og tilstanden gjør det umulig å komme med en sikker identifisering.

21. april:

Den siktede mannen (35) identifiseres av lokale medier som den skilte tobarnsfaren Nicos Metaxas.

22. april:

Obduksjonen av det andre liket fører ikke til en sikker identifisering. Politiet tror likevel det er snakk om en 28 år gammel kvinne ved navn Arian Palanas Lozana, også hun fra Filippinene, som ble meldt savnet i fjor.

En uoffisiell talsperson for det filippinske samfunnet på Kypros sier til lokale medier at en tredje kvinne, 30 år gamle Maricar Valdez Arquilla, som ble meldt savnet i desember 2017 kan være et hittil ukjent offer.

Samtidig fortsetter søkene etter seks år gamle Sierra i en innsjø i Xyliatos, hvor den siktede 35-åringen skal ha forklart at han dumpet liket av den seks år gamle jenta.

23. april:

Kypriotiske medier skriver at det kan være snakk om det første dokumenterte tilfellet av en seriemorder som har herjet på øya.

Politi og brannvesen fortsetter intensive søk etter flere lik i den forlatte gruva og i innsjøen i Xyliatos, blant annet ved hjelp av undervannskameraer. In-cyprus skriver at et av kameraene har registrert en form som kan minne om en menneskekropp i den 130 meter dype gruvesjakta. Nok en gang avbrytes søkene i gruva, etter at det blir oppdager at metallbjelker i sjakta står i fare for å kollapse. Spesialmannskap blir tilkalt for å sikre gruva før søkene blir gjenopptatt.

24. april:

Analyser av den siktede mannens mobiltelefon setter politiet på sporet av nok et potensielt drapsoffer. Kypriotiske medier setter etterforskningen i sammenheng med Maricar Valdez Arquillas forsvinning.

25. april:

Nicos Metaxas leder politiet til et nytt drapsoffer ved en skytebane i Orunta. En rekke kypriotiske medier gjengir anonyme politikilder som sier de frykter det kan være snakk om så mange som sju drapsofre.

Metaxas skal ha forklart i avhør at han drepte en indisk eller nepalelisk kvinne i fjor sommer, og at liket ble dumpet i Orunta. I det samme avhøret skal han ha innrømmet å ha drept en rumensk kvinne og hennes datter på et ukjent tidspunkt. Ofrene er ifølge Cyprus Mail antatt å være Livia Florentina Bunea (36) og hennes datter Elena Natalia (8), som begge ble meldt savnet 30 september i 2016.

26. april:

Politi og brannvesen starter nye søk etter fire potensielle drapsofre i «den røde innsjøen» ved Mitsero-gruva. Samtidig fortsetter spesialdykkere søkene etter Sierra (6) i Xyliatos-innsjøen.

Fredag ettermiddag møter et stort antall mennesker opp foran presidentpalasset i hovedstaden Nicosia, for å demonstrere i støtte for demonstrantene. Mange reagerer på at politiet angivelig ikke har tatt meldingene om savnede utenlandske kvinner på alvor.

Politiet på øya har måttet svare på kritikk for hvordan de har håndtert saken etter at de første savnetmeldingene kom i fjor.

Venner av den 39 år gamle kvinnen som forsvant i fjor vår gjorde desperate forsøk på å finne henne. Politiet skal ha sagt til dem at hun sikkert hadde stukket av til den tyrkisk-kontrollerte nordlige delen av landet, hevder Louis Koutroukides, leder av Housemaids Association of Cyprus, overfor Radio Active.

Koutroukides hevder å ha kontaktet politiet, men fått til svar: «Du stresser over en filippinsk dame og hennes datter. Hun har helt sikkert dratt til det okkuperte nord», ifølge radiokanalen.

27. april:

Politi og brannvesen gjennomfører nye søk i «den røde innsjøen» Kokkini Limni, der Metaxas hevder å ha dumpet flere ofre.

I avhør har Metaxas fortalt politiet at han puttet noen av likene i kofferter som han så kastet ut i den kunstige innsjøen. En anonym politikilde forteller at én koffert ble funnet i forbindelse med lørdagens søk.

Det er ikke kjent om kofferten faktisk inneholder menneskelige levninger, og koffertfunnet er heller ikke bekreftet av politiet offentlig.

KILDER: Cyprus Mail, in-cyprus, AFP, AP, La Vanguardia