Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Innrømmer hemmelig angrep

President Donald Trump erkjenner å ha beordret et hemmelig angrep mot Russland.

INNRØMMER: USAs president bekrefter å ha beordret et hemmelig angrep mot Russland. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix
INNRØMMER: USAs president bekrefter å ha beordret et hemmelig angrep mot Russland. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix Vis mer

USAs president Donald Trump innrømmer å ha beordret et hemmelig cyberangrep mot Russland. Angrepet, som forstyrret russernes internett-tilgang, skal angivelig ha skjedd under mellomvalget i 2018.

I et intervju med Washington Post fredag får presidenten spørsmål om han beordret operasjonen mot Russland for to år siden. Det bekrefter han.

Hemmelig aksjon

Det var det amerikanske forsvarsdepartementets enhet for nettsikkerhet, US Cyber Command, som gjennomførte angrepet mot den russiske trollfabrikken Internett Research Agency (IRA) i St. Petersburg for to år siden.

Målet med å blokkere internett-tilgangen til den beryktede enheten, var å «forsvare landets valg og demokratiske institusjoner mot ondsinnet innflytelse fra fremmede makter».

Amerikanske myndigheter lyktes med å blokkere nett-tilgangen til IRA, og blokkeringen varte i flere dager, ifølge Washington Post.

Inntil nå har verken Det hvite hus eller Pentagon bekreftet angrepet. Presidentens innrømmelse kommer som følge av at amerikansk etterretning nå har advart om at Russland vil forsøke å påvirke årets presidentvalg.

TELEFONSAMTALER: Carl Bernstein har snakket med kilder i fire måneder om hundrevis av telefonsamtaler Trump har hatt med andre statsledere. Vis mer

Kritiserer Barack Obama

Presidenten benytter anledningen til å kritisere Barack Obama, som var landets president i åtte år før Trump tiltrådte.

– Han visste allerede før valget at Russland blandet seg. Det ble han fortalt. Og han sa ingenting, sier den nåværende presidenten i intervjuet med Washington Post.

Også tidligere har Trump kritisert Obamas håndtering av situasjonen:

– Den virkelige historien er at president Obama gjorde INGENTING etter å ha blitt informert i august om russisk innblanding, skrev han i et Twitter-innlegg i januar 2017.

Men ifølge CNN ba Obama Putin om å «kutte ut hackingen» etter valget. I tillegg truet han med konsekvenser dersom Putin ikke fulgte opp anmodningen.

Utgir seg for å være amerikanere

Målet til IRA skal være å så splittelse i det amerikanske samfunnet ved å spre falske nyheter og forsterke ekstremt innhold på nett. Det gjør de ansatte ved å framstå som amerikanere i sosiale medier.

Den russiske trollfabrikken skal være kontrollert av president Vladimir Putins forbindelser.

SPLITTENDE: Donald Trumps 4. juli-tale blir omtalt som mørk og splittende. Video: AP Vis mer

I senatets valgutredningsrapport for 2016 kommer det fram at en omfattende kampanje for å manipulere folk i sosiale medier «åpenlyst støttet Russlands foretrukne kandidat i det amerikanske presidentvalget», ifølge NTB.

«Komiteens funn viser at IRA forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget 2016 ved å skade Hillary Clintons sjanser for å lykkes og ved å støtte Donald Trump», heter det i rapporten som ble offentliggjort i oktober i fjor.

Russiske myndigheter har hele tiden benektet anklagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!