Innrømmer: Ingen egen russer-kontroll

Myndighetene gjør ingen egen oppfølging av russiske fiskefartøy i norske havner. Forskere mener båtene kan bære miner og droner, og bli brukt av Vladimir Putin i en konflikt med Norge og Nato. Tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er «ikke beroliget» av Forsvarets svar til Dagbladet.

KAN BÅTENE BRUKES MILITÆRT? Forskere frykter det, og det gjør Høyre også. Regjeringen gjennomfører ingen særskilt kontroll over russiske fiskefartøy i norske havner, kan Dagbladet nå fortelle. Foto: AP / Alexander Zemlianichenko
KAN BÅTENE BRUKES MILITÆRT? Forskere frykter det, og det gjør Høyre også. Regjeringen gjennomfører ingen særskilt kontroll over russiske fiskefartøy i norske havner, kan Dagbladet nå fortelle. Foto: AP / Alexander Zemlianichenko Vis mer
Publisert

Høyre krever svar fra regjeringen på hvordan myndighetene følger opp russiske fiskefartøy i norske havner.

Som følge av Russlands invasjon av Ukraina har Norge innført et havneforbud mot russiske båter.

Norge har likevel valgt å spesifisere at russiske fiskefartøy er unntatt dette forbudet.

Skiller ikke på nasjonalitet

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret over hva slags kontroll regjeringen faktisk har. Hun har nå stilt skriftlig spørsmål til regjeringen fra Stortinget.

Regjeringen viser Dagbladet til Forsvaret for en kommentar. Svaret på spørsmålet til Eriksen Søreide er, kan Dagbladet nå fortelle, at det ikke gjøres noen særskilt kontroll av russiske fartøy i norske havner.

- Forsvaret gjennomfører med hjemmel i forskrift om utenlandske fartøyers anløp til og ferdsel i norsk territorialfarvann, kontroll med alle utenlandske fartøyer som anløper norsk indre farvann. Det skilles ikke på nasjonalitet, sier kommandørkaptein Thomas Gjesdal til Dagbladet.

Han er talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Frykter for droner og miner

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Sjøkrigsskolen har pekt på at russiske fiskefartøy kan «navigere fritt langs norskekysten for spionasje- og etterretningsformål etter behov» og videre at «flere er utstyrt med militær satellitt-, drone- og undervannsteknologi, deriblant med kapasitet til å kappe gassrør i Nordsjøen.

Andre russiske fartøy kan ha miner om bord, og vil på kort varsel kunne minelegge områder som både Forsvaret og Nato avhenger, frykter forsker Holst-Pedersen også.

SKILLER IKKE PÅ NASJONALITET: Thomas Gjesdal, talsperson for Forsvaret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SKILLER IKKE PÅ NASJONALITET: Thomas Gjesdal, talsperson for Forsvaret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Forsvaret forholder seg videre til de føringer som er gitt fra regjeringen hva angår sanksjoner rettet mot russisk flaggede fartøyers adgang til norske havner, sier kommandørkaptein Gjesdal videre.

Da Dagbladet først tok kontakt om saken, viste Nærings- og fiskeridepartementet til Forsvarsdepartementet, som viste videre til Forsvarets operative hovedkvarter.

- Ikke beroliget

Forsvarets operative hovedkvarter sendte så Dagbladet tilbake til Forsvarsdepartementet, før det ble avklart at det likevel var FOH som holdt i saken.

- Det var overraskende å lese korrespondansen mellom ulike departementer og Dagbladet i går. Jeg hadde forventet at problemstillingen rundt muligheten for at sivile russiske fiskefartøy kan brukes til militære formål var noe regjeringen jobbet med, og at ansvarsfordelingen i regjeringen var tydelig, sier Ine Eriksen Søreide til Dagbladet.

Hun er forelagt svaret fra kommandørkaptein Gjesdal, uten at det betrygger Høyre-toppen nevneverdig.

- Jeg er ikke beroliget av svaret. Situasjonen vi står i krever en grundigere kontroll av russiske fiskefartøy i norske farvann, og jeg forventer tydelige svar fra regjeringen på de spørsmålene jeg har sendt, sier den tidligere utenriks- og forsvarsministeren.

Høyre støttet før sommeren regjeringens linje om at russiske fiskebåter fortsatt skulle kunne bruke norske havner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer