Innrømmer ingen feil

Tore Tønne har vært svært samarbeidsvillig i sine to avhør hos Økokrim. Han er opptatt av å gjøre opp for seg, men mener han ikke har gjort noe ulovlig. I går trakk han seg som nestleder i Kværners styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i dag over ei uke siden Tønne var i sitt andre og foreløpig siste avhør. Hans hovedforklaring er at han ikke ser at han har gjort noe ulovlig ved å oppta lån hos sin styreformann Kjell Inge Røkke og motta et honorar på halvannen million kroner for å ha bidratt til Aker Kværner-fusjonen. I pressemeldingen tar han ingen selvkritikk. Han mener til og med at han er å betrakte som habil.

Skuffet

Beslutningen om å trekke seg fra Kværner-styret var tung å ta for Tønne. I forrige uke var han innstilt på å bli sittende, men i helga ble det klart for ham at kritikken mot hans bindinger til styreformannen ikke ville stilne om han fortsatte. Sammen med Kjell Inge Røkke kom han fram til at konsekvensen av den etterforskningen som Økokrim nå driver, måtte bli at han trakk seg med umiddelbar virkning.

Tønne har vært voldsomt engasjert i den industrielle løsningen for Aker Kværner, og vervet som nestleder var hans viktigste posisjon. Han mister også honoraret på 250000 kroner i året.

Fornuftig

- Dette var fornuftig av Tønne. Vi er avhengige av å ha et styre for Kværner som har tillit både eksternt og internt, og hans beslutning bidrar til dette. For øvrig avventer jeg styreformannens redegjørelse, sier hovedtillitsvalgt i Aker Kværner, Atle Tranøy, til Dagbladet.

- Jeg trodde jeg hadde gjort det klart at jeg ikke lenger skal uttale meg, og det håper jeg du respekterer, sier seniorpartner Anders Eckhoff hos BA-HR og trykker på den røde telefonknappen.

Tønne har nå status som siktet. Han har gjort det klart i avhørene at han ønsker å få avklart eventuelle strafferettslige forhold så fort som mulig. Han har bidratt med mye dokumentasjon i tillegg til sine forklaringer til Økokrim.

I går ble lånet på tre millioner kroner tilbakebetalt til Aker RGI Finans med renter for perioden medio april- desember. Han skal også ha betalt tilbake etterlønnen på 194000 kroner.

Gledelig

Leder av valgkomiteen i Kværner Knut T. Traaseth, til daglig leder i Aksjonærforeningen, er glad for Tønnes avgjørelse.

- Det skal ikke være bindinger slik vi har sett i denne saken. Og det gjelder uansett hva man heter.