Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer ingen skyld

Enrons tidligere konsernsjef Jeffrey Skilling ville ikke ta på seg noen skyld for kjempekonkursen da han torsdag ble spurt ut av Kongressens energikomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skilling insisterte på at han ikke hadde noen grunn til å mistenke at noe var galt fatt da han forlot bedriften i august i fjor, bare noen måneder før den gikk konkurs.

Medlemmene av kongresskomiteen forsøkte så godt de kunne å stille Skilling til veggs under høringen. Det ble Skillings tur til å forklare seg etter at fire andre toppledere i Enron nektet å svare under henvisning til grunnloven. En av dem, finansdirektør Andrew Fastow, tjente millioner av dollar på den ulovlige virksomheten.

Den siste toppsjefen, Kenneth Lay, som nektet å møte til høringen mandag, er siden blitt stevnet og må møte neste uke. Han ventes likevel også å nekte å svare, siden det femte grunnlovstillegget fritar vitner å avgi vitneprov som kan skade dem selv.

Flere tusen ansatte mistet jobbene sine og mesteparten av pensjonene sine da energiselskapet Enron gikk over ende 2. desember, i den største konkursen i amerikansk historie. Mange av topplederne beriket seg ved å selge seg ut før konkursen.

Lederen for komiteen, James Greenwood, sa i sitt spørsmål at mange som hadde lavere stillinger i Enron så faresignalene mens Skilling fortsatt var konsernsjef. Han mente det var lite troverdig av Skilling da å si at han ikke ante at noe var galt.

Både justisdepartementet og en rekke komiteer i Representantenes hus og Senatet har satt i gang etterforskning av kjempekonkursen.

En intern rapport utarbeidet for Enron og offentliggjort tirsdag viste at selskapet systematisk manipulerte finansavtaler for å skjule problemene for aksjeeierne, samtidig som topplederne hovet inn kjempefortjenester.

Skilling nektet likevel å akseptere at han visste noe av dette, og insisterte på at selskapet var solid da han forlot det.

(NTB-Reuters)

NEKTER SKYLD: Tidligere konsernsjef Jeffrey Skillert tar ikke på seg noen skyld for den største konkursen i amerikansk historie.
Hele Norges coronakart