Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer korrupsjonssamtale

USAs president, Donald Trump, innrømmer at han tok opp Joe Biden og korrupsjonsanklager med Ukrainas ferske president.

I TRØBBEL: USAs president, Donald Trump, er igjen i hardt vær for en telefonsamtale til Ukrainas president. Foto: REUTERS/Al Drago
I TRØBBEL: USAs president, Donald Trump, er igjen i hardt vær for en telefonsamtale til Ukrainas president. Foto: REUTERS/Al Drago Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Situasjonen kan bringe Trump et langt steg nærmere riksrett.

En varsler i det amerikanske etterretningsapparatet slo i august alarm om det vedkommende oppfattet som svært bekymringsfull oppførsel fra presidenten i samtaler med en utenlandsk statsleder. Siden har amerikanske medier, deriblant New York Times, Washington Post, Associated Press og Wall Street Journal, meldt om at det skal dreie seg om forholdet til Ukrainas nye president, Volodymyr Zelenskiy.

ANKOM NEW YORK: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankom New York med seilbåt. Video: AP. Vis mer

Trump er anklaget for å ha presset Zelenskiy til å gjennomføre en korrupsjonsetterforskning mot den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og sønnen hans Hunter. Hunter satt i fem år - fram til april i år - i styret til det største private gasselskapet i Ukraina, Burisma Holdings.

Innrømmer Biden-prat

Anklagene om at Trump skal ha forsøkt å få en fremmed makt til å hjelpe seg til å vinne valget neste år, har skapt voldsomme bølger i USA. Fortsatt insisterer Trump på at han ikke har gjort noe galt, men da han møtte pressen søndag innrømmet han at Biden hadde vært et tema i samtalen med Zelenskiy.

- Samtalen jeg handlet hovedsakelig om gratulasjoner, hovedsakelig om all korrupsjonen som finner std, og hovedsakelig at vi ikke ønsker at folk som visepresident Biden og hans sønn bidrar til korrupsjonen som allerede finnes i Ukraina, sa Trump, ifølge New York Times.

Ifølge Wall Street Journal skal Trump ha tatt opp Biden hele åtte ganger under samtalen med den da nyvalgte ukrainske presidenten.

Trumps personlige advokat og tidligere New York-ordfører, Rudy Giuliani, har også innrømmet å ha hatt møter med kontakter nær den ukrainske presidenten for å få landet til å etterforske både Biden-familien for korrupsjon, og Demokratene for å være involvert i en sammensvergelse med ukrainske myndigheter under valgkampen i 2016.

Det finnes foreløpig ikke noe bevis for at Biden eller sønnen har gjort noe som helst galt, skriver AP.

Nærmere riksrett

Situasjonen har utløst en storm av anklager mot Trump for å misbruke presidentposisjonen til å egen vinning, og for nå å holde igjen avgjørende informasjon om det hele fra Kongressen.

Den mektige speakeren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har foreløpig vært blant Demokratene som har vært tilbakeholdende med å ville stille Trump for riksrett. Søndag gjorde hun det klart at hun kan forandre mening dersom Trumps fungerende etterretningssjef, Joseph Maguire, ikke snur og utleverer informasjon til Kongressen.

- Dersom vi ikke får denne informasjonen, går vi inn i et alvorlig nytt kapittel av lovløshet som vil ta oss inn i en helt ny fase i etterforskningen, skriver Pelosi i et brev til alle kongressrepresentanter, ifølge Washington Post.

Ifølge avisa ønsker flere demokrater også svar på hvorfor Trump-administrasjonen holdt tilbake 250 millioner dollar i militær bistand til Ukraina i august og september, og om dette kan ha vært et forsøk på å presse landet til å starte en Biden-etterforskning. Det er foreløpig ikke dukket opp informasjon om at Trump nevnte diss pengene under telefonsamtalen.

- Den store skandalen

Også Demokratenes leder i Kongressens etterretningskomité, Adam Schiff, har inntil nå ikke ønsket å stille presidenten for riksrett. Han ser nå ut til å kunne ha forandret mening.

- Dette vil være det mest grunnleggende bruddet på presidenteden i løpet av denne presidentperioden. Og det sier mye. Det finnes ingen presidentprivileger som tillater korrupsjon, sier Schiff, ifølge New York Times.

Lista over Demokrater som helhjertet ønsker å stille Trump for riksrett begynner nå å bli fryktelig lang. En stor andel av representantene i kongressen og presidentkandidatene krever handling.

- Trump fortjener å bli etterforsket for å forsøke å true en utenlandsk leder hvis det er det som skjedde. Trump er motivert av politisk spill fordi han vet at jeg vil slå ham som en tromme, sa Biden selv under et valgkamparrangement i Iowa lørdag.

- Vi har kommet til et punkt der den store nasjonale skandalen ikke er presidentens lovstridige oppførsel, men at Det demokratiske partiet nekter å stille han for riksrett, tvitret den unge demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez, også kjent som AOC, søndag.

- Ekstremt problematisk

Demokratene har flertallet som trengs for å stille Trump for riksrett i Representantenes hus. Deretter blir riksrettsaken ført for Senatet. Der kreves det to tredels flertall for å fjerne presidenten. Republikanerne kontrollerer for øyeblikket Senatet. For øyeblikket er det svært lite sannsynlig at mange av dem vil stemme mot Trump.

Foreløpig er det bare én profilert republikansk senator, Mitt Romney, som har uttalt seg kritisk om Trumps oppførsel.

- Dersom presidenten spurte eller presset Ukrainas president om å etterforske hans politiske rival, enten direkte eller gjennom sin personlige advokat, vil det være ekstremt problematisk. Det er kritisk at fakta kommer ut, skriver Romney på Twitter.

VINDMØLLER: Donald Trump mener vindmøller kan føre til kreft. Statsminister Erna Solberg og Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, svarer slik på den amerikanske presidentens påstand. Reporter/video: Vegard Kvaale / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media