Innrømmer: - Måtte tenke meg om

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innrømmer at Arbeiderpartiet får dårlig betalt hos velgerne for de store velferdsløftene i hovedstaden. Nå skal han minne Oslos befolkning på hva som står på spill.

KAMPKLAR: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er klar for dire nye år. Nå skal han minne hovedstadens befolkning på hva de har fått. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAMPKLAR: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er klar for dire nye år. Nå skal han minne hovedstadens befolkning på hva de har fått. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

OSLO RÅDHUS (Dagbladet) - Jeg måtte tenke meg om en god stund denne gangen, sier Raymond Johansen.

Dagbladets reportere har akkurat satt seg til rette på byrådslederens ærverdige kontor på Oslo rådhus og spurt om han etter åtte år i stolen faktisk er motivert for fire nye.

- Det er en ganske stor familiær beslutning. Jeg har jo blitt så gammel nå at jeg har barnebarn, og man bruker jo veldig mye tid på jobb som byrådsleder. Men det er en veldig spennende jobb, så ja, nå er jeg veldig motivert, sier 62-åringen.

Raymond Johansen mener mye står på spill og er klar for å minne Oslo-borgerne på hva han har bidratt til disse åra.

«BRING IT ON»: Raymond Johansen er klar for valgkamp. Nå ber han Høyre om å vise korta. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
«BRING IT ON»: Raymond Johansen er klar for valgkamp. Nå ber han Høyre om å vise korta. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vil løfte velferden

- Vi har en utfordring med at velferdspolitikken er avpolitisert. Vi har tatt tilbake drifta på sykehjem som har gitt enkelte 100 000 kroner høyere lønn, men mange ser ikke dette som politikk. Parkeringsplasser utløser ofte mer debatt enn velferdspolitikk, sier Johansen.

Han er tydelig oppgitt. Selv hos sine egne får ikke vinnersakene skinne.

- Det er lov å ta opp bompenger og parkering, for det er en del av hverdagslivet, men vi må løfte velferdspolitikken igjen. Det er et viktig merke for bevegelsen jeg tilhører. Nå er den ikke like tydelig lenger, fortsetter han.

Raymond Johansen har styrt Oslo siden 2015 i byråd med MDG og SV med Rødt som budsjettpartner i bystyret.

Han har en lang skryteliste over hvordan velferden er «videt ut» i Oslo disse åra. Satsing på skole, barnehage, rekommunaliseringen av eldreinstitusjoner, innført gratis AKS for alle. Oslomodellen for å rydde opp i arbeidslivet.

Mye av det er kopiert i andre kommuner og innført nasjonalt. Oslo og Raymond har gått foran.

Men det er ikke lett å selge det til velgerne.

Som eksempel trekker Raymond Johansen fram hva gratis aktivitetsskole (AKS, som tilsvarer SFO) fra 1. til 4. klasse betyr i kroner og øre.

DÅRLIG BETALT: Raymond Johansen mener mange ikke lenger ser på velferd som politikk. Det må snus, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DÅRLIG BETALT: Raymond Johansen mener mange ikke lenger ser på velferd som politikk. Det må snus, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det tilsvarer en lønnsøkning på 40 000 kroner i året når AKS skal betales etter skatt. Men 22 500 kroner spart per barn i året for en barnefamilie, er ikke politikk. Men det å fjerne parkeringsplasser eller innføre kjøttfrie alternativer er det. Nå må vi løfte velferdspolitikken igjen og jeg gleder meg til å møte Høyre i debatt.

Ber Høyre vise korta

Høyre har nå så gode målinger i Oslo at de ikke helt vet hva de skal si et kvartal unna på Høyres hus: 37 prosent på sist måling og et Ap helt nede på 16 prosent.

Men flertallet i bystyret handler ikke om hvor stor Arbeiderpartiet eller Høyre er. Raymond Johansens koalisjon var fattige 2500 stemmer unna flertall i supermålingen til Høyre.

Eirik Lae Solberg i Høyre vil ha Raymond Johansens jobb til høsten.

Han sa til Dagbladet før Høyres landsmøte at Oslofolk med de laveste inntektene bør stemme Høyre, fordi partiet vil behovsprøve ordningene Raymond Johansen har innført. Det vil gi mer til dem som har minst og mindre til middelklassen, mener han.

Raymond er rykende uenig og argumenterer sterkt for universelle ordninger.

- Ja, vi har innført gratis AKS og andre ordninger også for dem som har råd til å betale. Men jeg er så opptatt av at oppslutningen om skatt fortsatt skal være der. Skal det fortsatt være oppslutning, må alle se at de får noe tilbake, sier Johansen.

Han serverer følgende bredside tilbake til Høyre:

KAN BLI JEVNT: Det ligger foreløpig an til et svært jevnt valg i Oslo. Raymond Johansen er klar for valgkamp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAN BLI JEVNT: Det ligger foreløpig an til et svært jevnt valg i Oslo. Raymond Johansen er klar for valgkamp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi skal være veldig tydelig framover: Høyre må vise korta sine. Hvordan skal de finansiere de dyre løftene sine? De vil avvikle eiendomsskatten, men vi sier det er umulig fordi vi trenger å satse på eldreomsorgen. Oslo har de rikeste og fattigste i Norge. Det blir stadig mer krevende. Da trenger vi en sterk kommune, sier Johansen.

- Enorme utfordringer

Arbeiderpartiet og Raymond Johansen gjorde noe uvanlig i 2015. De gikk til valg på å øke skattene ved å innføre eiendomsskatt. Pengene skulle gå til barnehager og eldreomsorg.

I vinter kom skandalen rundt Ullern helsehus, der forholdene slett ikke skinner. Helsehuset Raymond Johansen har brukt penger på å rekommunalisere.

- Har de økte skattepengene blitt brukt riktig når vi ser forholdene på for eksempel Ullern helsehus?

- Vi lovet 500 flere i hjemmetjenesten og 3000 flere barnehageplasser - det har vi levert. Det betyr ikke at det ikke er utfordringer, men eldreomsorgen var ikke akkurat fri for utfordringer da vi tok over. Utfordringene er enorme, innrømmer Johansen.

Høyre er sulteforet på makt i Oslo etter snart åtte år i opposisjon.

Alt ligger an til et rekordjevnt valg, og mye vil handle om småpartiene på høyresiden klarer å løfte seg.

Raymond Johansen forventer ingen takk fra velgerne, men lover å fortsette å utvide velferdspolitikken i Oslo.

- Et flertall av Oslos befolkning sier at Oslo har gått i riktig retning de siste åra. Jeg er helt sikker på at vi skal klare å snu en del av kjerringa, det er noen måneder igjen. Valgkamp er både morsomt og krevende. Men jeg er klar. Bring it on.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer