Innrømmer organtyveri fra døde fanger

Kinesiske fanger frastjeles organer etter at de er henrettet. En kinesisk lege forteller at nyrene har blitt operert ut av fanger som ennå ikke er døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen, som selv flyktet fra Kina, fortalte at han var blitt tvunget til å flå huden av likene til mer enn 100 henrettede fanger, samt en som fortsatt var i live, før han greide å rømme fra det han kalte Kinas onde, men lukrative handel med organer.

Wang Guoqi sa at salget av organene skapte en enorm fortjeneste for Folkets frigjøringshær.

Utlendinger får nyrer

Wangs vitnemål var det hittil klareste som er blitt presentert i USA om en praksis som kinesiske myndigheter benekter eksisterer. Vitnemålet kom bare dager etter at dissidenten Harry Wu offentliggjorde en rapport der han sier at salg av organer er utbredt i Kina, og at utlendinger reiser dit for å få transplantert nyrer.

Wang fortalte at det fins nøye utarbeidede prosedyrer for å ta ut organer fra fangene. Før de blir henrettet må de avgi blodprøver for å etablere om de er kompatible med pasienter som søker organer. På henrettelsesdagen er det de som skal avgi organer som henrettes først.

Organene fjernes fra liket på stedet der henrettelsen finner sted, nesten umiddelbart og noen ganger mens hjertet fortsatt banker. Særlig aktuelt er hud til hudtransplantasjoner, nyrer og hornhinner.

Wang var selv med i et lag av leger som startet arbeidet på ferske lik straks etter henrettelser i byen Tianjin.

- Vi måtte arbeide raskt i krematoriet. Det tok vanligvis bare 10-20 minutter å fjerne all huden fra et lik.

Han sa han en gang hadde sett tre leger fjerne nyren til en fange som ennå ikke var død:

- Da de var ferdige pustet han ennå og hjertet banket, sa han.

Myndighetene nekter

- Det er med stor sorg og anger at jeg står her og vitner mot praksisen med salg av organer fra døde fanger, sa Wang. Han forlot Kina for et år siden og har søkt asyl i USA.

- Uansett hvor viktig det jeg har gjort har vært for ofrene for brannskader, unnskylder det ikke den uetiske og umoralske praksisen med å fjerne organene, sa han.

Meldinger om praksisen har fått stor oppmerksomhet gjennom det siste tiåret, men kinesiske myndigheter har alltid nektet for at den fins, og peker på at fangene eller deres familier må godkjenne at organene fjernes på forhånd.

(NTB)