Innrømmer seksuell trakassering

Israels president inngår forlik og unngår fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels president Moshe Katsav signerte i dag en avtale med påtalemyndighetene hvor han innrømmer mindre forhold i forbindelse med anklagene om sex-forbrytelser, ifølge AP.

Til gjengjeld slipper han rettsforfølgelse for de alvorlige anklagene som gjentatte ganger er rettet mot ham.

Katsav ble tiltalt for voldtekt i januar i år.

I den nye avtalen innrømmer han mindre forseelser som seksuell trakassering, og forliket blir sett på som en seier for presidenten.

- I løpet av etterforskningen har presidentens gått fra å være Israels førsteborger til en dømt sex-forbryter, uttalte regjeringsadvokat Meni Mauzuz etter at avtalen ble offentliggjort.

Betinget dom

President Katsav er bare en av flere høyt profilerte offisielle tjenestemenn, inkludert statsminister Ehud Olmert, som nylig har vært involvert i skandaler.

Katsav suspenderte seg selv fra stillingen som president i januar for å håndtere anklagene, men har hele tiden hevdet sin uskyld.

SUSPENDERT: Katsav suspenderte seg selv fra stillingen som president i januar for å fokusere på saken. Han har hele tiden hevdet sin uskyld. Foto: Kevin Frayer/AP Photo
SUSPENDERT: Katsav suspenderte seg selv fra stillingen som president i januar for å fokusere på saken. Han har hele tiden hevdet sin uskyld. Foto: Kevin Frayer/AP Photo Vis mer

I alt fire kvinner har gått til sak mot ham. Presidentens talsmann, Ronen Tzur, hevdet at forliket ble inngått «på grunn av det siste årets bakvaskelseskampanjer og for å spare familien for en lengre rettsak».

I henhold til avtalen må Katsav erklære seg skyldig i seksuell trakassering, uanstendig oppførsel og trakassering av vitner.

Han må også betale erstatning til kvinnene og får en mindre betinget dom, men slipper rettsak og fengselsstraff.

Internasjonal anseelse

Regjeringsadvokaten uttalte at avtalen kom i stand på initiativ fra Katsav og at hensynet til presidentembetet og Israels internasjonale anseelse var begrunnelsen for å unngå en lengre rettsak.

Kinaret Barashi, som er advokat til en av kvinnene, mener forliket med Katsav er særbehandling.

- Samfunnet er ikke tjent med en avtale, og det er feil å redusere straffen bare fordi det er presidenten og fordi vi er redde for hvordan vi oppfattes i resten av verden, uttalte hun på israelsk tv.