Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer seksuelle overgrep

Misjonssamband-brev til 740 misjonærbarn etter Vårt Land-reportasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Misjonssambandet har sendt brev til 740 misjonærbarn der de beklager at mange av dem ble utsatt for seksuelle overgrep og kritikkverdige forhold ved internatskolene hvor de vokste opp.50 saker 

Generalsekretær Ola Tulluan i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) sier til avisa Vårt Land at organisasjonen har hatt om lag 50 saker de siste ti årene som har dreid seg om barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep på internatskoler her hjemme og i utlandet.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker. Men generelt kan jeg si at vi de siste ti årene i snitt har hatt rundt fem saker per år i Norge og utlandet som har handlet om grenseoverskridende atferd på det området, i ulik alvorlighetsgrad, sier Tulluan.
Traumer 

Vårt Land skrev i fjor sommer i en rekke artikler om misjonærbarn som har brukt store deler av sitt voksne liv på å bearbeide traumer fra oppveksten på NLMs internatskoler. Ved siden av seksuelle krenkelser og overgrep ble barn også utsatt for mobbing, trakassering og vold, innrømmer Misjonssambandet i brevet de nå har sendt til 740 misjonærbarn.


I brevet som er undertegnet av Tulluan og avdelingsleder Jan Sandvik, beklager Misjonssambandet at de ikke har hatt strukturer som i tilstrekkelig grad har kunnet forebygge, avdekke og stoppe slik traumatisering av barn.

De tidligere misjonærbarna blir oppfordret til innen 31. mars å komme med innspill til hva Misjonssambandet kan gjøre for dem. Deretter vil organisasjonen presentere en tiltaksplan.
Ikke tatt på alvor
I fjor sommer ble det reist kraftig kritikk mot NLM for måten de drev skoleinternatet i Kenyas hovedstad Nairobi. Flere tidligere elever anklaget NLM for omsorgssvikt.

Gunnar Kjestveit som var tidligere elev ved internatskolen i Nairobi, mener en tredjepart må inn i granskingen av saken. Han sier til avisen at mange misjonærbarn har opplevd at de ikke er blitt tatt på alvor av NLM når de tidligere har tatt opp de kritikkverdige forholdene ved internatskolene med organisasjonen.

(NTB)

AVSLØRINGER: Den kristne dagsavisa Vårt Land skrev i fjor sommer om flere tilfeller av omsorgssvikt og overgrep mot misjonærbarn.
SENDTE BREV: Generalsekretær Ola Tulluan i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) tak affære.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media