Innrømmer sementslurv før BP-eksplosjon

Oljeserviceselskap innrømmer at de ikke utførte testene de har sagt de utførte.

EKSPLOSJON:  11 personer mistet livet da oljebrønnen på Deepwater Horizon-riggen eksploderte i april. Foto: AP Photo/Gerald Herbert
EKSPLOSJON: 11 personer mistet livet da oljebrønnen på Deepwater Horizon-riggen eksploderte i april. Foto: AP Photo/Gerald HerbertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Oljeserviceselskapet Halliburton innrømmer nå at de ikke testet sementen som ble brukt til å forsegle oljebrønnen på Deepwater Horizon-riggen før den eksploderte i april.

Fram til nå har selskapet hevdet at sementmiksen var testet.

I en seks siders uttalelse fra selskapet offentliggjort i natt, kommer det fram de at de ikke testen den endelige sementblandingen etter at BP hadde gjort en endring i siste liten, melder AP.

Sprøytet nitrogen i sementen Rett før ulykken som tok livet av 11 personer, besluttet BP og Halliburton å sprøyte nitrogen inn i sementen for å sikre bunnen av brønnen. Vedtaket har i ettertid blitt kritisert av mange eksperter.  

Den offentlige granskingskommisjonen var ikke nådig da de i la fram sine første funn i går.

Fire tester ble utført i februar og april av Halliburton, og kun én - den siste - viste at
«blandingssementen» ville holde.  Nå innrømmer selskapet at den vellykkede testen var med en blanding som var annerledes en den som til slutt ble benyttet.

At sementblandingen ikke klarte å hindre at olje og gass kom inn i brønnen, har blitt identifisert av BP og andre som en av årsakene til ulykken.

Halliburton har fram til nå hevdet at på brønndesignet til BP og avgjørelser knyttet til driften har vært årsaken.

Burde vurdert ny blanding
Kommisjonens leder Fred Bartlit skriver at resultatet av den vellykkede testen ikke ble delt med BP, og at den kanskje ikke nådde Halliburton heller,før sementen ble benyttet. Da eksplosjonen skjedde hadde BP bare ett av testresultatene i hende, en analyse fra februar som indikerte at sementen trolig ikke var solid nok.

«Halliburton (og kanskje BP) skal ha vurdert en ny sementblanding før pumpingen startet», skriver Bartlit.