Innrømmer store tap

MOSKVA (Dagbladet): Tsjetsjenske soldater, som har sverget ved Koranen på at de skal forsvare Groznyj til siste mann, har de to siste dagene gjenerobret deler av sentrum i byen. Russerne slåss fra hus til hus, og innrømmer nå store tap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som skjer er akkurat det fungerende president Vladimir Putin har lovet ikke skulle skje. For de sterkt religiøse tsjetsjenske geriljakrigerne er russerne lokket i en Guds felle. Tsjetsjenerne har villet krige mann mot mann fra hus til hus i et utbombet Groznyj. Deres mål er å drepe flest mulig russiske soldater, slik at krigen ikke lenger er politisk mulig å føre for Kreml.

Dårlig nytt

For Putin er tapene og tilbakeslagene elendige nyheter. Men foreløpig er de langt fra katastrofale. Hans stilling virker nå så sterk at mindre tilbakeslag på slagmarken ikke kan ødelegge hans ambisjoner om å bli Russlands andre demokratisk valgte president 26. mars.

Offisielle russiske militære kilder i Kaukasus innrømmet i går at 550 soldater er drept siden felttoget startet i september. 84 er innrømmet drept de siste ti dagene. Men menige soldater som har snakket med journalister i området sier at hele avdelinger er utslettet.

Krigsfanger

Russiske soldater sier til nyhetsbyrået AP at 60 soldater ble tatt til fange i kamper i det sørøstlige Groznyj tirsdag. Alt tyder på at de reelle tapstallene er vesentlig høyere enn det den russiske generalstaben er villig til å innrømme.

Forsvarsminister Igor Sergejev sier på sin side at tsjetsjenerne nå er desperate, og at russerne regrupperer sine soldater i Groznyj for å hindre at opprørerne flykter. Til tross for rapportert framgang for tsjetsjenerne er det bare et spørsmål om tid før Groznyj faller.

- Operasjonen i Tsjetsjenia går etter planen, sier Sergejev. Før jul sa han at Groznyj ville være tatt før nyttår, og hele Tsjetsjenia rett etterpå.