Innrømmer større tap

Tsjetsjenia-krigen har gått i stå for de russiske styrkene. Samtidig er de virkelige tapstallene i ferd med å komme fram, og russernes støtte til krigen er i ferd med å avta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere, som beveger seg fritt mellom skallene av utbombede bygninger i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, angrep i går russiske styrker fra alle kanter under kraftige kamper i tung snø. For ellevte dag på rad har de stått imot russernes framrykking mot den strategisk viktige Minutka-plassen.

Putins mareritt

En langvarig, blodig krig og stemningsskifte i opinionen er fungerende president Vladimir Putins mareritt. Putin er blitt Russlands mest populære politiker etter at han slo hardt ned på de tsjetsjenske opprørerne. Men hans egen skjebne er sterkt knyttet til krigslykken, og nå begynner det å tære på.

Vladimir Putin risikerer hardere konkurranse fra liberalerne og krigsmotstanderne enn han egentlig ønsker fram mot presidentvalget 26. mars.

I stampe

De russiske styrker fortsetter gatekampene inne i Groznyj. Men kvartaler som de inntar i dagslys, må de ofte trekke seg tilbake fra når det blir mørkt av frykt for å falle i bakhold.

Den militære ledelsen benekter hardnakket at tallet på drepte er så høyt som mange hevder. Men ifølge uoffisielle kilder fra krigssonen skal flere hundre være drept de siste døgn.

Det russiske militære hovedkvarter i Nord-Kaukasus hevder at mindre enn 1000 soldater er drept siden invasjonen startet 1. oktober. Men uavhengige kilder hevder at tallet er over 3000.

Tall som ble offentliggjort tirsdag kveld viste at russerne hadde nesten 1200 drepte siden urolighetene startet i august.

Også fjernsynsselskaper som er kontrollert av Kreml, avviker nå mer og mer fra den offisielle linja og kommer med uvanlig sterk kritikk av krigføringen.

Klar kritikk

Den respekterte private kanalen NTV hadde tirsdag kveld et timelangt program hvor hovedvekten ble lagt på protesten mot krigen, både fra folk i gata og offentlige tjenestemenn.

- Vi kan ikke lenger si at krigen vil være over om kort tid, men felttoget bør fullføres. Men den militære taktikken og myndighetenes strategi overfor Tsjetsjenia bør legges helt om, sier generaloberst Arkadij Baskajev.

Han leder innenriksdepartementets styrker i Tsjetsjenia.

HARDE KAMPER: Russiske spesialstyrker kjemper inne i Groznyj, men møter hard motstand.