Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer ukultur i UD

Statssekretær Vidar Helgesen (H) mener det er noe feil med både kulturen og strukturen til UD. Han ser for seg store forandringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått tilgang til talen statssekretær Helgesen holdt i august i fjor på den årlige samlingen for alle Norges ambassadører. Der la han ikke skjul på behovet for forandringer i departementet han selv er med på å lede som en av Jan Petersens tre statssekretærer. Sp-leder Åslaug Haga sa i forrige uke at UD er preget av «fryktbasert forsiktighet»

Leter etter feil

Helgesen var i august inne på de samme tanker:

«Utenrikstjenesten trenger også en annen kultur. Det er en altfor sterk tendens i UD til å lete etter feil og slå ned på dem, heller enn å lete etter de gode initiativene og trekke dem frem. Dessverre blir vi i politisk ledelse til tider farget av dette, vi også.»

Etter å ha gjennomgått en rekke mangler ved utenrikstjenesten, konkluderer han:

«Mange av dere vil sikkert nå si at dette åpner for det bredere spørsmål om hvor hensiktsmessig organisert departementet er. Men det blir for traumatisk å gå inn på. Det er dessuten fredag.»

Større fleksibilitet

Men i foredraget tar han opp en rekke forhold som flere UD-kritikere har vært inne på.

Blant annet feil prioritering når stadig flere nordmenn reiser i langt større grad enn før:

«Mer moderne tilnærming til hvilke stasjoner som skal prioriteres. Større fleksibilitet med hensyn til å flytte ressurser og hjemler.» Også behovet for bedre kommunikasjon ble tatt opp.

«Jeg har en følelse av at det ikke snakkes for mye sammen mellom UDs utviklingssfære og UDs sikkerhetssfære. Et paradoks i utviklingspolitiske kretser at man på den ene siden ser utviklingspolitikkens relevans for stort sett det meste som skjer i verden. Ikke minst sikkerhet. Samtidig er man veldig redd for å miste uskylden. Man vil helst fortsette å snakke utviklingspolitisk stammespråk med andre innenfor stammen. Og klassiske sikkerhetspolitikere har samme tendens. Man vil ikke la sitt viktige arbeid forstyrres av sandalfolket fra Norad.»

Modernisering

Konklusjonen til Helgesen er at rigide strukturer i departementet må løses opp:

«Styrke evnen til å håndtere spørsmål på tvers av tradisjonelle inndelinger. Dette er en viktig del av moderniseringsprosjektet. Å tenke og agere «på tvers» er ikke et spørsmål om å prate hyggelig sammen. Det er et spørsmål om å sette oss i stand til bedre og mer offensivt å håndtere utenrikspolitiske utfordringer.»

Vil ikke utdype

Vidar Helgesen vil ikke si noe om talen er relevant i forhold til UDs håndtering av flomkatastrofen. -  Det er riktig at jeg holdt et foredrag for ambassadørene om behovet for å globalisere utenrikstjenesten. Om det er relevant i forhold til UDs håndtering av katastrofen i Sør-Asia, kan jeg ikke uttale meg om ettersom jeg ikke har vært til stede de siste ukene, sier Helgesen til Dagbladet.

Han vil derfor ikke utdype synspunktene i august-talen nå.

<!--BTEK0--> SELVKRITIKK: Vidar Helgesen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media