Ukraina

Innrømmer: Vet ikke hvor grensa går

Russiske myndigheter innrømmer at de ikke vet hvor grensene går for regionene i Ukraina, som de hevder å ha annektert.

INNRØMMER: Russlands president, Vladimir Putin, sammen med pressetalspersonen sin, Dmitrij Peskov. Peskov innrømmer at grensene i de annekterte regionene i Ukraina er uklare. Foto: AP / POOL/ Alexei Druzhinin
INNRØMMER: Russlands president, Vladimir Putin, sammen med pressetalspersonen sin, Dmitrij Peskov. Peskov innrømmer at grensene i de annekterte regionene i Ukraina er uklare. Foto: AP / POOL/ Alexei Druzhinin Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Kreml innrømmet mandag at de ikke vet hvor grensene går for regionene i Ukraina, som de hevder å ha annektert.

- Det er det nyeste tegnet på det politiske kaoset og imprviseringen som følger Moskvas tilbakeslag på slagmarken, skriver New York Times.

Det lavere kammeret i det russiske parlamentet, Dumaen, ratifiserte mandag annekteringen, som Russlands president, Vladimir Putin, signerte i forrige uke.

I TÅRER: Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov ser ut til å være i tårer under Putins tale, 30. september 2022. Video: Kremlin / Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Presset tilbake

Putin erklærte da at fire regioner i østlige og sørlige deler av Ukraina nå er russisk territorium. Ingen andre land har anerkjent annekteringen, og den er møtt med sterk fordømmelse over store deler av verden.

Men siden Putin holdt en tale og erklærte seier fredag, har de russiske styrkene på bakken blitt presset hardt tilbake. I minst tre av de fire regionene har Russland hatt store tilbakeslag gjennom helgen.

Blant annet måtte russerne lørdag trekke seg ut av den strategisk viktige byen Lyman i Donetsk-regionen. Ukrainske styrker skal også ha hatt framgang i Luhansk- og Kherson-regionene.

Uklare grenser

Putins talsperson, Dmitrij Peskov, ble også tvunget til å innrømme at grensene for de fire regionene er uklare. Mandag sier han at han anser hele Donetsk- og Luhansk-regionene som russisk territorium selv om Russland ikke kontrollerer dem fullstendig. Han sier samtidig at det er uklart hva som skjer med Kherson- og Zaporizjzja-regionene.

- Med tanke på grensene i Kherson og Zaporizjzja så vil vi fortsette å konsultere med befolkningen i disse regionene, sier Peskov på en telefonkonferanse med journalister, ifølge New York Times.

Uttalelsen viser at Putin sliter stadig mer på hjemmebane med å forklare tilbakeslagene, ifølge avisa.

I september holdt russiske myndigheter sterkt kritiserte folkeavstemninger i regionene for å forsøke å få ryggdekning for annekteringen.

Peskov ville ikke si mer om hvordan russiske myndigheter nå planlegger å konsultere med lokalbefolkningen. Han sier imidlertid at det ikke er aktuelt med nye folkeavstemninger.

- Jeg har sagt alt jeg kan si om det, svarte Peskov, ifølge Bloomberg News da journalistene spurte ham om hvordan dette skulle foregå.

ANNEKTERER OMRÅDER: Vladimir Putin erklærte fredag valgseier i de såkalte folkeavstemningene i fire områder i Ukraina. Vis mer

Kritikk fra alliert

Peskov måtte også svare på hard kritikk fra Putins nære allierte og diktator i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov. Lørdag hevdet Kadyrov at den øverste militære ledelsen i Russland hadde dekket over for en «inkompetent general». Kadyrov har hjulpet Putin under krigen i Ukraina og sendt tusenvis av soldater fra Tsjetsjenia.

- Selvsagt, selv i vanskelige øyeblikk, bør følelser holdes utenfor enhver vurdering. Vi foretrekker å holde oss til veldig balanserte og objektive vurderinger, sier Peskov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer