<strong>DATASJOKK:</strong> Under en spørretime i Japans nasjonalforsamling onsdag, kom cybersikkerhetminister Yoshitaka Sakurada med en sjokkerende avsløring. FOTO: Issei Kato / Reuters / NTB Scanpix
DATASJOKK: Under en spørretime i Japans nasjonalforsamling onsdag, kom cybersikkerhetminister Yoshitaka Sakurada med en sjokkerende avsløring. FOTO: Issei Kato / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Cybersikkerhet:

Innrømmet å aldri ha brukt en datamaskin i sitt liv

Yoshitaka Sakurada (68) så nok for seg en bedre start som Japans nye minister for cybersikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Yoshitaka Sakurada (68) ble utnevnt til Japans nye minister for cybersikkerhet for en måned siden, hadde han nok håpet på en bedre start enn dette. Onsdag ble han nemlig latterliggjort foran nasjonalforsamlingen.

Det er ikke kjent hvilken prosess Sakurada måtte gjennom for at Japans statsminister, Shinzo Abe, til slutt skulle gi ham jobben. Men enten så har de ikke gravd dypt nok, eller så har de ikke brydd seg om at Sakurada på langt nær har inngående kunnskap om sitt nye ansvarsfelt.

Under en spørretime i nasjonalforsamlingen onsdag, ble Sakurada utfordret av opposisjonspolitikere som ville vite om han var datakyndig.

- Jeg har hatt lederroller siden jeg var 25 år, og har alltid bedt staben og sekretærene mine om å ta seg av slike ting. Selv har jeg aldri brukt en datamaskin, innrømmet han ifølge Reuters.

- Men jeg er sikker på at arbeidet vårt et feilfritt, la han til ifølge AP.

Minnepinne?

Men det stoppet ikke der. Utspørringen fortsatte med at Sakurada ble spurt om hvilke tiltak som gjøres for å forhindre dataangrep mot atomkraftverk, hvorpå han svarte at han ikke kjenner de nøyaktige detaljene.

Ministeren sådde også tvil om hans egen kjennskap til minnepinner.

- Minnepinner blir så å si aldri brukt, svarte han, tilsynelatende uten å vite hva en minnepinne er.

Sakuradas svar fikk forsamlingen til å bryte ut i latter, noe som ble framhevet av japansk media, ifølge AP. Spørretimen ble også sendt direkte på nasjonal tv, slik at alle kunne bli vitne til opptrinnet.

DATATEKNOLOGI: En gruppe forskere har utviket to roboter som tar på seg rollen som lærer og elev, slik at den ene kan lære den andre hvordan den skal spille dataspill. Men de blir lett forvirret, hevder forskerne. Video: Washington University Vis mer Vis mer

Reagerer

Japans ministere får som regel utlevert spørsmålene på forhånd, og har dermed ofte anledning til å forberede svar i samråd med departementene de leder.

Denne gangen virket Sakurada imidlertid uforberedt på spørsmålene, da det ble observert byråkrater som skyndet seg til ham med dokumenter underveis.

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Det er sjokkerende at en person som aldri har rørt en datamaskin, kan ha ansvar for landets datasikkerhet, sier Masato Imai, en opposisjonell politiker ifølge Japan Times.

- Pinlig

Hendelsen omtales på rundgang av verdenspressen. I tillegg har opptrinnet skapt oppmerksomhet blant brukere av nettsamfunnet Twitter.

- Dette er pinlig, mener én.

- Japans nye minister for cybersikkerhet har dummet ut landet sitt, skriver en annen.

Mens en tredje bruker velger en humoristisk variant, ifølge The Guardian.

- Om en hacker angriper Sakurada, vil han ikke kunne stjele noe informasjon. Dette kan absolutt være den sterkeste formen for sikkerhet.

REAKSJONER: Denne reklamen ble for mye for japanske TV-seere. Vis mer

OL-minister

Da Sakurada ble utnevnt til posten forrige måned, fikk han også ansvaret for sommer-OL som arrangeres i Tokyo i 2020.

Seinest i forrige uke klaget han på at han ikke har blitt tilsendt spørsmål på forhånd av spørretimene, det skjedde i forbindelse med spørsmål om budsjettet for OL-arrangementet.

Sakurada skal nemlig ha svart at mesterskapet vil koste 1500 yen i stedet for 150 milliarder yen, noe han også ble kritisert for, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer