UVANLIG SAK:Aktor og statsadvokat Kaia Strandfjord kan fortelle at saksforholdet i saken er meget spesielt og uvanlig.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
UVANLIG SAK:Aktor og statsadvokat Kaia Strandfjord kan fortelle at saksforholdet i saken er meget spesielt og uvanlig. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

Innrømmet å ha blandet abortpiller i smoothien til fornærmede

Tiltalte skal først ha prøvd å overtale kvinnen til abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som møtte i Sør-Trøndelag tingrett i dag, tiltalt for å ha gitt sin gravide ekskjæreste abortfremkallende midler ved to anledninger, har erkjent straffeskyld, ifølge NTB.

Kvinnen aborterte i mars i fjor, i tolvte svangerskapsuke. For retten forklarte kvinnen at hun og den tiltalte mannen ikke hadde et fast forhold da hun ble gravid.

- Han var bestemt på at jeg skulle ta abort og forsøkte å overtale meg. Jeg har alltid vært mot abort og det var utelukket for meg å ta abort, sa den fornærmede kvinnen da hun møtte i Sør-Trøndelag kvinnen i dag, ifølge Adresseavisen.

Trodde hun skulle dø av smertene Ifølge Adresseavisen skal kvinnen ha mistenkt i ettertid den tiltalte mannen for å ha blandet abortfremkallende midler i smoothien hennes.

Kvelden hun hadde drukket av smoothien fikk hun intense smerter. Senere på kvelden aborterte kvinnen barnet.

- Jeg ble veldig dårlig på kvelden. Det var intense smerter. Det var så ille at jeg trodde at jeg kom til å dø, forklarte kvinnen.

Ble sjokkert Mannen skal ha blandet abortfremkallende midler i drikken til kvinnen ved to anledninger, en gang i februar og en gang i mars i fjor.

- Den første gangen ga jeg henne en pille som jeg sa var noe annet. Da mistet hun ikke barnet, forklarte mannen i retten ifølge Adresseavisen.

Mannen skal så ha lest seg opp på internett om hvilke skader på fosteret slike piller kunne fremkalle. Han skal så ha fått dårlig samvittighet. Likevel blandet han abortmidler i drikken til kvinnen nok en gang.

Ifølge NRK angret mannen seg.

- Jeg følte meg som en drittsekk og hadde dårlig samvittighet da det gikk opp for meg hva jeg hadde gjort, sa han.

- Uvanlig handling - Dette er en spesiell sak, en ganske uvanlig handling. Det finnes ikke noe som ligner i norsk rettspraksis. Tiltalte har erkjent de faktiske forhold, så her blir spørsmålet om straffutmåling hovedtema. Da er allmennpreventive hensyn viktig for påtalemyndigheten, en streng straff skal hindre andre i å gjøre det samme, sier aktor og statsadvokat Kaia Strandjord til NTB.

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragrafer 231 og 245. Det første tiltalepunktet er det mest alvorlige. Det er knyttet til kvinnen og handler om å forårsake «betydelig skade på legeme eller helbred» under særdeles skjerpende omstendigheter.

-  Vi må helt tilbake til 1970 for å finne siste anvendelse av denne loven. Da ble en lege dømt for å utføre to ulovlige aborter, men det var etter ønske fra kvinnene, sier Strandjord.

- Strafferammen for dette er inntil 21 års fengsel, derfor er det Riksadvokaten som formelt har tatt ut tiltale.

Saken går for lukkede dører, med unntak for pressen som har fått tillatelse til å være tilstede.