Innrømmet at han fremstilte napalm

I en garasje på Finnskogen produserte den kroatiske eksoffiseren napalm, Vietnamkrigens mest fryktede våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLISA (Dagbladet): Den oppsiktsvekkende opplysningen kom under siste del av statsadvokat Tormod Bakkes utspørring av kroaten i rettssaken der han og tre nordmenn, står tiltalt for å ha planlagt drap på en politimann og en skatterevisor fra Hedmark.

I retten forklarte han hvordan han framstilte det farlige stoffet.

-  Ved å koke bensin og tilføre fett og trekull forsøkte jeg å framstille en napalm-blanding. Det er imidlertid en tidkrevende prosess, og jeg rakk aldri å få den helt ferdig. Men blandingen jeg framstilte var helt klart farlig, fortalte kroaten.

Har lagd napalm

Framstillingen av napalmen skjedde på Åsnes Finnskog, i garasjen til en person som satt varetektsfengslet tidlig i etterforskningen, men som ikke er tiltalt. I politiavhørene ble han kalt «nummer fire» av kroaten.

Under ransaking hos «nummer fire» ble mellom fem og ti liter av væsken beslaglagt.

-  Resten ødela jeg for å vise hvordan det fungerer, forklarte kroaten.

Medtiltalte John Skjalg Lund bekrefter framstillingsforsøket i garasjen til «nummer fire».

 STRID: Kroaten ble presset hardt i retten. Foto: Frank Karlsen
STRID: Kroaten ble presset hardt i retten. Foto: Frank Karlsen Vis mer

-  Han ville gjerne vise oss at han kunne lage napalm, og vi tenkte «la gå, det kunne vel være gøy å se på». Vi ville se hvordan det fungerte, men hadde ingen planer om å bruke det til noe som helst, sier Lund.

Uoverensstemmelser

Kroatens troverdighet ble trukket i tvil under rettssakens andre dag. De øvrige tre tiltaltes forsvarere bombarderte kroaten med spørsmål og brukte mye tid på å konfrontere kroaten med politiavhør der han har forklart seg annerledes enn i retten.

Gang på gang påpekte forsvarsadvokatene slike uoverensstemmelser, ofte med uklare svar fra kroaten.-  Det er en rekke uoverensstemmelser i hans forklaringer i retten og i avhør. Dette svarer han unnvikende på, og slik jeg ser det har han ingen troverdighet, sier Geir Langhelle, medtiltalte Jon Skjalg Lunds forsvarer.

Det har kroatens forsvarer, Christer Hedin et avslappet forhold til.

-  Det spesielle med denne saken er at denne saken bygger på hans forklaring. Dersom retten ikke tror på forklaringen, kan de ikke dømme han. Og dersom han blir trodd, må retten også legge til grunn forklaringen om at han ikke hadde til hensikt å gjennomføre det som ble planlagt, forklarer Hedin.