Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmet at hun iscenesatte torpedooverfall og fabrikkerte bevis

- Jeg er overlykkelig, sier 30-åringen som nå er frifunnet.

INNRØMMET ALT: Kvinnen (21) innrømmet falsk forklaring, iscenesatt torpedooverfall og fabrikkerte bevis. Likevel hevder kvinnen at hun ble voldtatt av 30-åringen som nå er frifunnet.

Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet
INNRØMMET ALT: Kvinnen (21) innrømmet falsk forklaring, iscenesatt torpedooverfall og fabrikkerte bevis. Likevel hevder kvinnen at hun ble voldtatt av 30-åringen som nå er frifunnet. Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Ankesaken i Hålogaland lagmannsrett tok en dramatisk vending i går formiddag da en 21 år gammel kvinne innrømmet å ha avgitt falsk forklaring. 

En 30 år gammel mann sto tiltalt for å ha voldtatt 21-åringen mens hun sov. Kort tid etter innrømmelsen, ble mannen frikjent. 

- Jeg er overlykkelig over at kortene er lagt på bordet. Det har ikke vært lett å gå rundt med overfalls- og voldtektsanklager mot seg, sier 30-åringen til Dagbladet.

Han ble opprinnelig dømt til tre års fengsel i Nord-Troms tingrett i februar i år. 

Ifølge fornærmedes forklaring skulle han ha voldtatt henne mens hun sov under et nachspiel i Tromsdalen 19. september 2010. 

Torpedooverfall I tillegg hevdet hun å ha mottatt trusselbrev og blitt utsatt for torpedooverfall i sitt eget hjem. Mistanken rettet hun mot tiltalte.

Nye opplysninger kom fram i saken på fredag, da en venninne av den fornærmede 21-åringen forklarte at de to sammen hadde forfattet trusselbrev. 

I går kom innrømmelsen fra 21-åringen. Etter først å ha stukket av midt under rettsforhandlingen, kom hun tilbake og avga en svært uventet forklaring. 

- Jeg forklarte meg falskt i går. Det stemmer at vi har gjort det selv. Jeg har vært så desperat etter å få [tiltalte] i fengsel for det han har gjort. Jeg står fortsatt fast ved forklaringen om hva som skjedde den natta, sa den 21-årige kvinnen i retten og gråt.

Deretter ble det en lengre pause, da det var åpenbart at saken ikke kunne fortsette som før. 
Da retten igjen var satt, opplyste aktor før at straffeforfølgningen av 30-åringen frafalt. Deretter ble det avsagt en frifinnelsesdom. En tydelig glad 30-åring fikk klemmer av venner, som har fulgt rettssaken hele veien. 

- Det er stor sannsynlighet for at voldtekten har funnet sted. Men så lenge beviskravet er slik at enhver rimelig tvil skal være eliminert, valgte vi å frafalle straffeforfølgingen, sier statsadvokat Torstein Hevnskjel til Dagbladet. 
Beklagelig Hevnskjel sier han aldri har vært borti en liknende sak, og han er svært overrasket over opplysningene som har kommet fram i retten.

- Man hadde ikke tenkt seg at fornærmede kunne finne på noe sånt. Det er helt spesielt, og veldig beklagelig. Det er generelt uheldig for de som er utsatt for voldtekt, og særlig ved sovevoldtekt, hvor domfellelsen er lavere. Man baserer det veldig sterkt på troverdigheten til fornærmede, sier Hevnskjel. 
30-åringens forsvarer, Thomas Randby i advokatfirmaet Elden, sier han er lettet over at fornærmede til syvende og sist innrømmet å ha kommet med en rekke løgner. 

- Denne saken illustrerer veldig godt et betydelig problem som i stor grad feies under teppet, nemlig omfanget av falske anmeldelser. Det er viktig at politiet aktivt etterforsker også i retning av uskyld, sier Randby.

Han mener at en grundigere etterforskning av trusselbrevene på et tidligere stadium kunne ha avdekket av fornærmede hadde avgitt falsk forklaring til politiet. 

- I denne saken er nærmest utelukkende etterforskningen iscenesatt av forsvaret, sier Randby. 
Anmeldes Det avviser statsadvokat Hevnskjel, som understreker at det antatte torpedooverfallet skjedde så seint som i mai. 

- De har foretatt en grundig etterforskning, særlig av torpedovirksomheten. Gjennombruddet kom jo fredag, ved at vitnet tok kontakt via forsvarer og ville forklare seg, sier Hevnskjel. 
Han sier det vil bli opprettet sak mot personene som har forklart seg falskt i retten. I tillegg vil fornærmede og venninnen også bli anmeldt for falsk anmeldelse. 

- Jeg går ut fra at politiet vil opprette sak ganske umiddelbart, sier Hevnskjel. 

Det er to års strafferamme for å ha avgitt falsk politiforklaring, og inntil ett års strafferamme for falsk anmeldelse. 

LETTET: Den frikjente 30-åringen sier han er sjokkert over opplysningene som er kommet fram i retten, men at han er glad for at kortene ble lagt på bordet til slutt. Her er han sammen med sin forsvarer, advokat Thomas Randby, ved advokatkontoret Elden. Foto: Ida Hilde Mathisen
LETTET: Den frikjente 30-åringen sier han er sjokkert over opplysningene som er kommet fram i retten, men at han er glad for at kortene ble lagt på bordet til slutt. Her er han sammen med sin forsvarer, advokat Thomas Randby, ved advokatkontoret Elden. Foto: Ida Hilde Mathisen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media