Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmet ikke oljekrig

Tyske medier rapporterer i dag at viseforsvarsminister Wolfowitz har innrømmet at det var ønsket om olje som førte til krig i Irak. Det var selvfølgelig for godt til å være sant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var på grunn av oljen vi gikk til krig, skriver de tyske avisene Die Welt og Der Tagesspiegel i dag. De siterer den amerikanske viseforsvarsministeren Paul Wolfowitz som snakket om sikkerhet på en konferanse i Singapore i helgen. Den britiske avisa The Guardian [artikkelen er nå tilsynelatende fjernet] var en av de første til å plukke opp historien.

Saken har fått stor oppmerksomhet verden over i dag og er blant annet blitt sendt ut av nyhetsbyrået NTB og de fleste norske medier i dag. Årsaken er at forvarstoppen tilsynelatende bekrefter en mistanke mange krigsmotstandere har hatt lenge. Nemlig at USA startet krigen mot Irak av økonomiske grunner for å få kontroll over den verdifulle oljen i landet.

Problemet er at Wolfowitz ikke har innrømmet dette. Tvert i mot har han sagt at oljerikdommen i landet gjorde en krig uunngåelig. Det amerikanske Forsvardepartementet har nemlig stenografert pressekonferansen. Den ligger ute på nett.

- Hør her. Hovedforskjellen -- for å forenkle litt -- mellom Nord-Korea og Irak er at vi hadde praktisk talt ingen økonomiske [sanksjons-] muligheter mot Irak fordi landet flyter på en sjø av olje. Når det gjelder Nord-Korea, landet vakler på kanten av økonomisk kollaps og jeg tror det er et viktig poeng ettersom det militære bildet i Nord-Korea er svært annerledes enn i Irak, sa han egentlig.

Han innrømmer altså ikke at det var amerikanernes ønske om olje som førte til krig, men at oljerikdommen i Irak ikke gjorde økonomiske sanksjoner mot landet særlig hensiktsmessige.

Det offisielle argumentet for krigen var kamp mot ulovlige masseødeleggelsesvåpen. Koalisjonen av de krigsvillige var overbevist om at Irak fortsatt hadde ulovlige våpenprogram, selv om FNs inspektører ikke hadde funnet dette bevist. Nå presses krigførerne George Bush og Tony Blair hardt fra en opinion som føler seg ført bak lyset.

Den vanligvis pålitelige avisa Washington Post skriver i dag at den amerikanske visepresidenten Dick Cheney utøvet et hard press på etteretningsorganisasjonen CIA. Cheney var svært ivrig tilhenger av militær makt overfor Irak. Beskyldningene kommer samtidig som Bush-administrasjonen blir beskyldt for å ha overdrevet etterretningsinformasjon om Iraks masseødeleggelsesvåpen for å kunne rettferdiggjøre et angrep på Irak.

ÅSTEDET: Wolfowitz' kommentarer kom på en asiatisk sikkerhetskonferanse i Singapore i helgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media