Innrømmet ingen feil

USAs president George W. Bush møtte pressen i natt. Han fastholdt at irakerne skal overta styringen av Irak fra tidsfristen 30. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal gjøre ferdig jobben i Irak. Hvis det trengs flere soldater, skal jeg sende flere soldater, hvis det trengs flere ressurser, vil jeg sørge for det. Men det er viktig at vi overholder tidsfristen som er satt, sa Bush på en pressekonferanse i natt norsk tid. Han gjentok at Iraks suverenitet skal overlates til irakerne 30. juni, slik planen er.

- Irakerne vil ikke ha en uendelig okkupasjon, og det vil ikke USA heller. Vi er ingen imperialiststat, sa presidenten.

Han understreket at det militære nærværet vil vedvare «så lenge det trengs, og ikke en dag lenger».

Bush sa videre at USA ikke vil tillate at vold og kaos sprer seg i Irak. Den militære ledelsen har fått ordre om å bruke de midler som trengs for å opprettholde ro og orden, sa han og fordømte «ekstreme og skruppelløse elementers forsøk på å gripe makten».

Sjelden pressekonferanse

Nattas seanse i Det hvite hus var en sjelden begivenhet, og den ble direkteoverført på samtlige store fjernsynskanaler. Bare to ganger tidligere i hele Bushs regjeringstid har han holdt en pressekonferanse i beste sendetid.

At han gjør det nå er et tegn på at Det hvite hus føler seg på bakfot i forhold til krigen i Irak. Opptøyene i landet, samt alt oppstusset rundt 11. september-kommisjonens høringer på hjemmebane, har brakt presidenten på defensiven.

En rykende fersk Gallup-undersøkelse viste tirsdag at 50,9 prosent av de spurte amerikanerne mener Bush gjør en godkjent jobb om dagen. Det er en klar nedgang fra registreringen på 55,4 prosent i siste kvartal i 2003, og det laveste kvartalsmessige gjennomsnittet hittil gjennom den tiden Bush har vært president, ifølge meningsmålingsinstituttet.

Ny FN-resulosjon

Bush sa på pressekonferansen at han vil ha NATO mer involvert i Irak samt en ny FN-resolusjon som kan føre til at flere land er villige til å bidra med soldater. Dem som ventet seg nye og mer konkrete utspill i forhold til USAs plan for maktoverføring i Irak, måtte skuffet konstatere at det fikk de ikke.

- Spørsmålet er; hvem overlater vi makten til? Når kommer FN inn i bildet, hvor mange soldater skal vi ha der og hvor lenge skal de bli? sier New Mexicos demokratiske guvernør, Bill Richardson i en kommentar til Bushs uttalelser.

FNs spesialutsending, Lakhdar Brahimi er i Irak nå for å finne ut hvilken form den irakiske regjeringen som skal ta over 30. juni vil få, sa presidenten på spørsmål om dette.

Unnvikende

Bush brukte de første 20 minuttene av den timelange seansen til å appellere til amerikanske velgere og forsikre dem om at krigen i Irak var en nødvendig del av krigen mot terrorisme.

De neste 40 minuttene brukte han til å svare til dels unnvikende på journalistenes tøffe spørsmål - som om han følte seg personlig ansvarlig for 11. september, og om han følte at han hadde erklært krig på falske premisser.

Bush er blitt kritisert for manglende vilje til å innrømme feil og ble gjentatte ganger presset på dette, uten å tilfredsstille journalistene. Han benyttet heller ikke anledningen til å be de pårørende etter 11. september om unnskyldning for at myndighetene ikke greide å avverge angrepene, da han fikk spørsmål om dette.

(NTB)

- INGEN IMPERIALISTSTAT: USA har ingen ønsker om en uendelig okkupasjon av Irak, sier George W. Bush.
SJELDEN: George W. Bush forlater pressekonferansen, som ble direktesendt på alle store amerikanske tv-stasjoner.