FERDIG ETTERFORSKET:  Læreren har innrømmet sex med begge jentene under 16 år, og politiet innstiller på en tilståelsessak  i tingretten, opplyser politiadvokat Lars Rune Ringvik. Hedmark og Oppland statsadvokater avgjør påtalespørsmålet. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET.
FERDIG ETTERFORSKET: Læreren har innrømmet sex med begge jentene under 16 år, og politiet innstiller på en tilståelsessak i tingretten, opplyser politiadvokat Lars Rune Ringvik. Hedmark og Oppland statsadvokater avgjør påtalespørsmålet. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET.Vis mer

Innrømmet sex med elev (15) etter MSN-chat

Så kom læreren med ny tilståelse. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland avgjør om saken går for lukkede dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ungdomsskolelæreren i Gudbrandsdalen som har innrømmet sex med to elever, begge jenter under 16 år, håper å slippe unna med minst mulig oppmerksomhet og detaljer i retten. Saken kommer opp i tingretten, muligens før årsskiftet.

Læreren er siktet både etter straffelovens paragraf 196 for seksuell omgang med barn under 16 år og etter paragraf 193 for misbruk av stilling til å skaffe seg sex.

Hedmark og Oppland statsadvokater har nå fått oversendt politiets etterforskningsmateriale med anbefaling om at det blir en tilståelsesdom i saken.

MSN-chat Elektronisk bevismateriale med kopi av tekst og lettkleddbilder som har gått mellom læreren og den ene av jentene på MSN, står etter det Dagbladet kjenner til sentralt i bevismaterialet. Jenta var fylt 15 på det tidspunktet chatten startet.

Politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdal politidistrikt bekrefter at politiet har hatt tilgang til en chattekanal der mannen i 30-årene og jenta har vært i tett kontakt.

En sak fra Østfold, der en kvinnelig lærer (30) nylig ble dømt for sex med en elev på 16, ble også avdekket av elektroniske spor. Da var det en nær bekjent av gutten som varslet om «mistenkelig prat» mellom elev og lærer på elevens Facebook-side.

- I tilståelsessaker blir det satt av bare en dag i retten, og det blir bare lest opp en knapp redegjørelse for det som har skjedd. Ingen vitner eller ofre blir innkalt. Det blir bare en fagdommer, siktede, hans advokat og en bistandsadvokat, sier politiadvokat Ringvik til Dagbladet.

Prioritert Konstituert statsadvokat Stine Andreassen understreker at det ikke er noen automatikk i at saken blir avgjort med forenklet behandling i tingretten.

- Overgrepssaker har prioritet, og en påtaleavgjørelse skal være sendt videre herfra til rettsapparatet innen en måned. Det er ingen automatikk i at det blir en tilståelsesak, selv om politiet innstiller på det. Statsadvokaten vurderer på selvstendig grunnlag om det blir en ordinær rettssak med tiltale, sier Andreassen til Dagbladet.

Lukket rett Advokat Liv Krukhoug er bistandsadvokat for begge jentene.

- En tilståelsessak kan være det beste for alle parter, inklusive jentene. En slik type sak skaper minst mulig oppmerksomhet, blant annet fordi retten er lukket for publikum og presse, sier advokat Krukhoug til Dagbladet.

Hun vil ikke gå inn på hvordan jentene har det i dag.

- Jeg kommer til å fremme et erstatningskrav på vegne av dem før saken kommer opp, sier hun.

Ustraffet De to paragrafene har en øvre strafferamme hver på seks års fengsel. Normal praksis i en siktelse etter to slike paragrafer er «halvannen» gang strafferamme - altså maks ni år.

Politiadvokaten kan ikke opplyse hvor lang straff han har innstilt på. Men det er trolig langt lavere enn maksimum.

Den nå suspenderte læreren er tidligere ustraffet og en tilståelse gir gjerne strafferabatt.

Pågrepet på vei til jobb Det var i mai i år at læreren ble pågrepet av politiet da han var på vei til jobb.  Han ble først siktet for å ha hatt sex med en mindreårig elev.

Dagen etter pågripelsen kom ei annen jente til rektor og fortalte at også hun hadde vært utsatt for overgrep. Etter kort tid tilsto læreren også dette forholdet.

Vil gjøre opp for seg Advokat Tor Kolden er den overgrepssiktede lærerens forsvar.

- Min klient er veldig lei seg for det som har skjedd, og han vil gjerne gjøre opp for seg. Sånn sett er det bra at saken får en rask avklaring, sier Kolden til Dagbladet.

 - VIL GJØRE OPP FOR SEG:  - Min klient er veldig lei seg for det som har skjedd, sier lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
- VIL GJØRE OPP FOR SEG: - Min klient er veldig lei seg for det som har skjedd, sier lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer