Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innsamling setter rekord

Rekordmange personer har donert et beløp til innsamlingsaksjonen i George Floyds' navn.

ENGASJERER: Drapet på George Floyd har skapt et stort engasjement. Her er han avbildet med dattera Gianna. Foto: Handout / Reuters / NTB scanpix
ENGASJERER: Drapet på George Floyd har skapt et stort engasjement. Her er han avbildet med dattera Gianna. Foto: Handout / Reuters / NTB scanpix Vis mer

George Floyds død har skapt et voldsomt engasjement over store deler av verden. Afroamerikaneren døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i forrige uke.

I etterkant har det vært demonstrasjoner og opptøyer mot rasisme og politivold mange steder i USA. Også i Sverige har det vært demonstrasjoner.

Fredag er det ventet et stort oppmøte utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Rekordmange givere

Etter dødsfallet ble det opprettet en innsamlingsaksjon, Official George Floyd Memorial Fund, der man kan donere penger til blant annet begravelsen.

Nå skriver TMZ at kronerullingen allerede har satt rekord med det høyeste antallet individuelle donasjoner på en «GoFundMe»-side noensinne.

Nesten 500 000 personer har gitt et beløp til innsamlingen og beløpet er nå på nesten 13 millioner dollar.

Det har kommet inn beløp fra 125 land.

Georges bror, Philonise, sier at pengene skal gå til utgifter knyttet til begravelse og gravferd, rådgivning, betale for losji og reise for all domstolsbehandling, og hjelpe familien i kampen mot rettferdighet for George.

En del av midlene vil også gå til å ta vare på barna hans og sørge for deres utdanning.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer

Flere minnestunder

Torsdag var det minnestund for George Floyd i Minneapolis. Seremonien ble holdt på ettermiddagen, lokal tid, ved et universitet i den amerikanske byen.

I løpet av den neste uka er det planlagt flere minneseremonier for Floyd i tre forskjellige byer.

46-åringen døde etter å ha ligget på bakken med en politimann over seg i mange minutter. Floyd sa flere ganger at han ikke fikk puste, men politimannen fortsatte å presse kneet mot nakken hans.

Politimannen Derek Chauvin (44) er siktet for det som på norsk er forsettlig drap. De tre andre betjentene er siktet for å ikke ha handlet, selv da Floyd bønnfalt Chauvin om å slutte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!