- EN TAPT KRIG: I en hemmeligstemplet rapport fra det svenske utenriksdepartementet kaller de innsatsen i Afghanistan som en tapt krig og Taliban som fremgangsrike. Foto: AP Photo/Sameer Najafizada/Scanpix
- EN TAPT KRIG: I en hemmeligstemplet rapport fra det svenske utenriksdepartementet kaller de innsatsen i Afghanistan som en tapt krig og Taliban som fremgangsrike. Foto: AP Photo/Sameer Najafizada/ScanpixVis mer

- Innsatsen i Afghanistan regnes som mislykket

I en hemmeligstemplet rapport fra svensk UD kaller de innsatsen i Afghanistan som en tapt krig og Taliban som vellykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den svenske avisa Expressen avslører i dag innholdet i en hemmeligstemplet rapport fra landets utenriksdepartement. Rapporten beskriver innsatsen i Afghanistan som en tapt krig og talibanerne som vellykket.

Det framkommer også at UD-tjenestepersonen som har skrevet rapporten deltok på et møte i Brussel i midten av desember under ledelse av NATO-talsmannen James Appathurai. Blant møtedeltakerne var det personer fra Nederland, Danmark og Frankrike.

- Vi vinner ikke i Afghanistan. Verken i felten eller i media, skal Appathurai ha sagt ifølge rapporten.

På møtet, som ble holdt for å diskutere hvordan NATO og ISAF skulle håndtere situasjonen i Afghanistan, ble operasjonens kritikere beskrevet som et urovekkende problem.

Den svenske journalisten og tidligere KGB-agenten Jan Guillou er blant de fremste kritikerne til svenskenes Afghanistan-innsats og har nylig beskrvet det som «en krig det ikke går an å vinne».  

Expressen skriver at nettopp denne formuleringen ble brukt i UD-rapporten, og stemples som typen «løgnaktige forestillinger» kritikere sprer om krigen. Men nå viser det seg at NATO til en viss grad deler Guillous oppfatning, ifølge rapporten.

- Det som ble sagt på møtet er ikke noe offisielt synspunkt og ble sagt utfra situasjonen i desember i fjor. Nå er det titusener flere soldater i Afghanistan, sier James Appathurai i et intervju med Expressen.

- Det jeg sa om at vi ikke vinner i media er min egen oppfatning, sier han.