Russland

- Innsatsen i potten er krig

Hva som faktisk skjedde da et britisk marineskip i går var i, eller i nærheten av Krim, er fortsatt høyst uklart, mener Russland-ekspert Iver Neumann. - Dette handler om spillet om hvem som eier Krim, sier han.

HVA SKJEDDE? HMS Defender har skapt splid mellom Russland og Storbritannia. De to landene er høyst uenige om skipets bevegelser i Svartehavet. Foto: Ben Mitchell / PA via AP / NTB
HVA SKJEDDE? HMS Defender har skapt splid mellom Russland og Storbritannia. De to landene er høyst uenige om skipets bevegelser i Svartehavet. Foto: Ben Mitchell / PA via AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag innkalte utenriksdepartementet i Moskva den britiske ambassadøren på teppet som følge av hendelse der et britisk marineskip gikk inn i det Russland mener er deres havområdet utenfor Krim.

Det russiske forsvarsdepartementet meldte tidligere onsdag at det ble skutt varselsskudd mot skipet både fra sjøen og luften, og krever at britene etterforsker et britisk marineskips «farlige» opptreden ved Krim-halvøya i Svartehavet, ifølge NTB.

Britene avviser å ha gjort noe galt.

- Viktig

Spørsmålet mange kanskje nå stiller seg er: Hvorfor er dette interessant?

Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver Neumann, understreker at man per nå ikke nøyaktig vet hva som skjedde i går - men mener likevel at hendelsen er viktig.

- Dette er hva det norske flyvåpenet gjør hver eneste uke. Når russiske fly krenker vårt territorium, sender vi fly på vingene for å vise at her er det vi som bestemmer. Det som skjedde ved Krim i går er en variant av samme tema, sier Neumann til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er også interessant fordi nesten ingen anerkjenner at Krim er russisk. Britiske marinefartøy ser ut til å ha gått inn mot en grense som er bestridt, og da må russerne svare. Dette er en konkret måte for russerne å vise at Krim tilhører dem. Samtidig er Storbritannia der for å vise at ikke alle andre mener det samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer