Russland

- Innsatsen i potten er krig

Hva som faktisk skjedde da et britisk marineskip i går var i, eller i nærheten av Krim, er fortsatt høyst uklart, mener Russland-ekspert Iver Neumann. - Dette handler om spillet om hvem som eier Krim, sier han.

HVA SKJEDDE? HMS Defender har skapt splid mellom Russland og Storbritannia. De to landene er høyst uenige om skipets bevegelser i Svartehavet. Foto: Ben Mitchell / PA via AP / NTB
HVA SKJEDDE? HMS Defender har skapt splid mellom Russland og Storbritannia. De to landene er høyst uenige om skipets bevegelser i Svartehavet. Foto: Ben Mitchell / PA via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag innkalte utenriksdepartementet i Moskva den britiske ambassadøren på teppet som følge av hendelse der et britisk marineskip gikk inn i det Russland mener er deres havområdet utenfor Krim.

Det russiske forsvarsdepartementet meldte tidligere onsdag at det ble skutt varselsskudd mot skipet både fra sjøen og luften, og krever at britene etterforsker et britisk marineskips «farlige» opptreden ved Krim-halvøya i Svartehavet, ifølge NTB.

Britene avviser å ha gjort noe galt.

RUSSLAND-EKSPERT: Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver Neumann, understreker at man per nå ikke nøyaktig vet hva som skjedde i går - men mener likevel at hendelsen er viktig.
RUSSLAND-EKSPERT: Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver Neumann, understreker at man per nå ikke nøyaktig vet hva som skjedde i går - men mener likevel at hendelsen er viktig. Vis mer

- Viktig

Spørsmålet mange kanskje nå stiller seg er: Hvorfor er dette interessant?

Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver Neumann, understreker at man per nå ikke nøyaktig vet hva som skjedde i går - men mener likevel at hendelsen er viktig.

- Dette er hva det norske flyvåpenet gjør hver eneste uke. Når russiske fly krenker vårt territorium, sender vi fly på vingene for å vise at her er det vi som bestemmer. Det som skjedde ved Krim i går er en variant av samme tema, sier Neumann til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er også interessant fordi nesten ingen anerkjenner at Krim er russisk. Britiske marinefartøy ser ut til å ha gått inn mot en grense som er bestridt, og da må russerne svare. Dette er en konkret måte for russerne å vise at Krim tilhører dem. Samtidig er Storbritannia der for å vise at ikke alle andre mener det samme.

Spillet om Krim

Storbritannia avviser både at marinefartøyet HMS «Defender» har vært inne i russisk farvann, og at det er blitt avfyrt russiske varselskudd mot skipet.

- Det eneste jeg kan si er at dette handler om spillet om hvem som eier Krim, sier Russland-ekspert Neumann.

- Finnes det noen fasit på det?

- Nei, dette er en dragkamp. Russerne mener det er de som eier Krim, mens de fleste andre mener det tilhører Ukraina, sier Neumann.

- Det er ikke overraskende at dette oppfattes som ille, ettersom spillet nå dreier seg om hvem som har rett, tilføyer han.

- Hvilke konsekvenser kan en hendelse som dette medføre?

- Faren med slike spill er om man begynner å skyte skarpt, og på hverandre, for innsatsen som ligger i potten er jo krig, sier Neumann.

At Storbritannia er NATO-medlem, er også av en stor betydning ifølge ham.

- Det har betydning fordi britene kan regne med at de andre NATO-medlemmene dekker dem, sier han.

Ingen lovbrudd

Britene avviser at de har avfyrt skudd fra marinefartøyet.

- Ingen varselsskudd er rettet mot HMS Defender. Det britiske marinefartøyet seiler fredelig gjennom ukrainsk farvann i tråd med internasjonale regler, heter det i en Twitter-melding fra forsvarsdepartementet i London.

Forsvarsdepartementet i Moskva oppga da at det britiske skipet beveget seg 3 kilometer inn i det Russland anser som sitt territorialfarvann utenfor Krim-halvøya, skriver NTB. Meldingen ble viderebrakt av nyhetsbyråene Ria og Interfax.

Ambassadør innkalt

- Jageren ble advart om at det ville bli brukt våpen om den krenket Den russiske føderasjonens grenser. De svarte ikke på advarselen, heter det fra Russlands forsvarsdepartement.

De sier det britiske skipet endret kurs og forlot området etter at varselskuddene var avfyrt.

Bloomberg skriver at et russisk kampfly slapp fire bomber i sjøen nær den britiske jageren, mens et patruljeskip avfyrte et skudd for å få britene til å endre kurs.

- Skyteøvelse

Verken Storbritannia eller landets allierte anerkjenner Krim som russisk territorium. Halvøya ble annektert fra Ukraina i 2014 etter en folkeavstemning som vestlige land heller ikke anerkjenner.

Det britiske forsvarsdepartementet melder også at Russland later til å gjennomføre en skyteøvelse i Svartehavet, og at det er sendt et forhåndsvarsel om dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer