Innsatte har politianmeldt fengselskiosken for ulovlig svartsalg av taxfree-tobakk

Fengselsledelsen tilbakeviser påstanden, men politiet etterforsker likevel saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle innsatte i Trøgstad fengsel har signert en politianmeldelse som torsdag denne uken ble sendt inn til politiet.

I dagens utgave av Smaalenes Avis forteller to tillitsvalgte for de innsatte om det de mener er åpenlyst svartsalg av tobakk over disk i fengselet.

Ifølge de tillitsvalgte skal det i «flere måneder» ha blitt solgt tobakk som er tydelig merket som taxfree-varer til full pris. Det er avgiftsunndragelse, mener de.

Avviser påstanden Fengselskiosken drives av en privatperson, og fengselet er verken økonomisk eller juridisk ansvarlig for kiosken, ifølge avisa.  Påstanden ble imidlertid tatt på høyeste alvor fra fengselet, som satte i gang egne undersøkelser for å finne ut hva som hadde skjedd.

Til lokalavisa forklarer fengselsledelsen at det ikke dreier seg om svartsalg, men en feilleveranse av varer.

- Vi snakket først med driveren som får sine varer levert fra en grossist. Det viste seg å dreie seg om en feilleveranse av varer, sier assisterende fengselsdirektør Jan Gundelsby til avisa.

Fnyser av forklaringen I en redegjørelse som er gjengitt av avisa skriver tobakksimportøren at restvarer fra produksjon til taxfreemarkedet kan ha sneket seg med blant ordinær og avgiftsbelagt tobakk til norske butikker, og at det kan være forklaringen. 

De innsatte nekter imidlertid å trekke anmeldelsen, og mener forklaringen om en feilleveranse ikke holder mål. Salget skal nemlig ha foregått i lang tid.

- Jeg har selv jobbet i butikk. Du har plikt til å sende tilbake varer som eventuelt er feilmerket, sier en av de tillitsvalgte til lokalavisa.

Ransaket kiosk Saken er nå under etterforskning av politiet ved Indre Østfold politistasjon.

- Dette er normalt ikke en type sak vi prioriterer høyt, men når det blir såpass mye oppstyr, må vi reagere raskt. Da vi fikk anmeldelsen torsdag valgte vi å be om rettens kjennelse til å gi til ransakelse, og vi har også hatt folk på stedet, sier politistasjonssjef Trond Widme til avisa, som omtalte saken lørdag.

Han vil overfor avisa ikke si hva slags funn politiet gjorde, men opplyser at saken blir etterforsket videre.