Innsatte i fengsler deler på rusmidlene

Innsatte i norske fengsel deler rusmidler seg imellom. Kjøp og salg er unntaket, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sosiolog Kristian Mjåland har studert kulturen for distribusjon av rusmidler mellom innsatte i norske fengsler, i arbeidet med en doktorgrad. Resultatet viser at den interne rusmiddel-økonomien i fengselet i liten grad handler om kjøp og salg, men er basert på en delingskultur.

Mjåland sier det er en utbredt oppfatning foregår mye kjøp og salg av rus i norske fengsler.

- Riktignok er ikke fysiske penger tillatt i norske fengsler, men jeg ble veldig overrasket av å kunne dokumentere et nærmest totalt fravær av kjøp og salg, sier han.

Han sier at det heller ikke er noen holdepunkter for å hevde at noen opparbeider seg narkotikagjeld i soningstiden, basert på sine undersøkelser i et utvalgt norsk fengsel.

Unntak Mjåland forteller at det i noen tilfeller er en forventning om å få noe tilbake senere, enten i form av rusmidler, tobakk eller andre lovlige varer.

Han sier det alltid finnes enkelte unntak, men at det var sterk enighet blant de innsatte om at det ikke var kjøp og salg involvert i fengselets narkotikaøkonomi.

- Enkelte utenlandske studier viser for eksempel at det er vanlig å bytte telefonkort og sigaretter mot brukerdoser, fortsetter sosiologen som har valgt å anonymisere fengslet i studien.

Overrasket Mange innsatte som Mjåland snakket med, opplyste at de brukte narkotika så ofte de kunne, enkelte hver dag. Studien viser at Subutex og Suboxone var mest populært blant fangene, fulgt av cannabis og ulike benzodiazepiner.

Forskeren fra Uni Research Rokkansenteret har observert, snakket med og intervjuet innsatte over en periode på åtte måneder i studien.

Mjåland er overrasket over at så få har forsket på hvordan rusmidler distribueres mellom innsatte i fengsler, både i Norge og andre land.

- Siden tidligere undersøkelser viser at mange innsatte har rusproblemer, anslagsvis 50-60 prosent, så er det helt klart overraskende lite forskning på feltet, sier sosiolog Kristian Mjåland.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer