Fengselet i Quezon City i Manila, Filippinene er laget for å huse 800 mennesker. Nå bor det over 4000 fanger der, og den nye presidenten Rodrigo Duterte får ... Vis mer

Innsida av det filippinske skrekk-fengselet viser den brutale nye virkeligheten i landet

20 vakter passer på de 4000 fangene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke langt fra Filippinenes hovedstad Manila, finnes fengselet Quezon City Jail, som er hjem til mer enn 4000 fanger.

Nå viser en fersk video den brutale nye virkeligheten i landet.

Fengselet ble bygget i 1953, og laget for å huse 800 mennesker. FN mener at det ikke bør huse mer enn 278, ifølge CNN.

- Sover i trappene

Fangene, som alle er menn, må selv finne seg et sted å sove. CNN forteller at det bor 85 mennesker på et rom på 18 kvadratmeter. Et annet rom, som er litt større, har 131. Det er laget for 30.

- Fengselet er så overfylt at hvert eneste trappetrinn blir brukt til å sove i, forteller CNNs reporter i videoen over.

Selv om fengselet har sprengt kapasiteten sin, flytter opptil 30 nye fanger inn hver dag. Bare 20 vakter passer på de mer enn 4000 innsatte.

- Jeg føler meg tryggere her inne enn ute på gatene hvor politiet kan drepe deg, forteller en innsatt til CNN.

Mange i fengselet har tilknytning til ulike gjenger. Fargerike malerier på veggene viser til de ulike «territoriene». Vaktene forteller CNN at det, ut av ren nødvendighet, er våpenhvile mellom gjengene.

På grunn av forholdene er også sanitærforholdene begrensede. Tuberkulose har inntatt fengselet, og mer enn 70 fanger sitter på isolat med sykdommen.

Dødelig krig mot narkotika

Kritikere sier at overbefolkningen i fengselet henger direkte sammen med landets nye leder, president Rodrigo Duterte, sin dødelige krig mot narkotika. Tusenvis av arrestasjoner har blitt gjort mot narkotikalovbrudd siden starten av juni.

Dette avspeiles også i fengselet, hvor 60 prosent av fangene sitter inne for narkotikalovbrudd.

Rodrigo Duterte slo hardt ned på kriminalitet under valgkampen i mai. Der ga han blant annet et valgkampløfte om å uttrydde kriminalitet i landet i løpet av seks måneder, ved å gi sikkerhetsstyrkene tillatelse til å drepe titusener av kriminelle.

- Hvis Gud setter meg i presidentstolen, så vil jeg ikke bare henrette 1000, men 100 000 kriminelle. Fiskene i havnen til Manila kommer til å bli feite, uttalte den nåværende borgermesteren av byen Davao ifjor, ifølge Kicker Daily News.

På nasjonal TV talte Duterte til folket om hvordan håndtere kriminelle:

«Ring oss, politiet, eller gjør det selv om du har en pistol…Du har min støtte.»

Landet har nå sett ord bli til handling.

21. august opplyste landets politisjef under en høring i nasjonalforsamlingen at politiet har drept 665 mistenkte narkotikaforbrytere og at ytterligere 889 andre er drept av borgervernsgrupper.