Innsidehandel om milliarder

Mange av aktørene som i morgen starter milliardslagsmålet i offentlig sektor har sittet på begge sider av bordet. De kjenner hverandre. De kjenner språket. De kjenner spillet. De skal fordele 4- 7 milliarder kroner. Og de vet å spille den rollen de til enhver tid er tildelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens øverste arbeidsgiver, personaldirektør Per Engebretsen, har vært sjefforhandler for Akademikernes Fellesorganisasjon. LO Stats frontfigur, Terje Moe Gustavsen, har vært statssekretær og er medansvarlig for de trange rammene for oppgjøret.

Tilbake i rollen som LO-topp fnyser nå Terje Moe Gustavsen av rammen på 3,5 prosent som han var med å legge som statssekretær i Thorbjørn Jaglands regjering.

- Vi må ha betydelig mer enn det, sier han og avviser at han møter seg selv i døra. LO har aldri følt seg bundet av slike anslag fra regjeringen, og vil heller ikke gjøre det nå, fastslår han.
Moe Gustavsen må likevel regne med at Engebretsen vil minne ham om hans ferske medansvar for de politiske signalene personaldirektøren må jobbe etter. Engebretsens egen fortid i AF er så fjern (80-tallet) at den neppe kan brukes mot ham.

Spilleroverganger

Men de to er ikke de eneste som har byttet side i milliardspillet. Det har også en rekke andre sentrale personer hos partene som i morgen starter forhandlingene om «nittiårenes vanskeligste lønnsoppgjør».

I den lønnspolitiske førstedivisjon skjer spillerovergangene like naturlig som i Tippeligaen.

Her er lista over de viktigste:

  • Per Engebretsen. Nå: Personaldirektør i Staten. Før: Forhandlingssjef i AF.
  • Jan F. Andersen-Gott. Nå: Direktør for arbeidsgivervirksomheten i Kommunenes Sentralforbund (KS). Før: Leder for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).
  • Aud Blankholm: Nå: Generalsekretær i Sykepleierforbundet (NSF). Før: Politisk rådgiver for sosialminister Leif Arne Heløe i Sosialdepartementet, seinere leder i NSF, så direktør i Aker sykehus, deretter statens personaldirektør.
  • Hans Petter Sveia. Nå: Forhandlingssjef for Akademikernes Fellesorganisasjon (AF). Før: Forhandlingsdirektør i Norske Sivilingeniørers Forening (NIF). Seinere forhandlingsdirektør i KS.
  • Klemet Aaby. Nå: Assisterende forhandlingssjef i KS. Før: Forhandlingskonsulent i AF.
  • Sverre Strand. Nå: Generalsekretær for Akademikerne. Før: Forhandlingssjef i Den norske lægeforening, og i AF. Leder for forhandlingssammenslutningene AF Stat og AF Kommune. Før avdelingssjef i Kommunenes Sentralforbund.
  • Terje Moe Gustavsen. Nå: Leder for LO Stat. Før: Statssekretær ved Statsministerens kontor (under Thorbjørn Jagland).
  • Gerd-Liv Valla. Nå: Nestleder i LO. Før: statsråd i Thorbjørn Jaglands regjering og politisk rådgiver for Gro Harlem Brundtland.
  • Flemming Hansen: Nå: sentral i Kommuneansattes Fellesorganisasjon (YS). Før: Sentral tillitsvalgt i Norsk Lærerlag og seinere assisterende forhandlingssjef i KS.

120 milliarder

De skal forhandle om et sted mellom fire og sju milliarder kroner. Så mye vil nemlig statens og kommunenes lønningene ha økt med når oppgjøret er over.

Statens og kommunenes totale lønnsmasse er på om lag 120 milliarder kroner. Regjeringens anslag om en lønnsvekst på 3,5 prosent vil øke lønnsmassen med 4,2 milliarder kroner.

Norges Banks anslag på 5 prosent vil koste 6 milliarder kroner.
Tar man med overtid og sosiale kostnader øker prislappen for oppgjøret med en til to milliarder kroner på toppen av dette.