Innsjø på Mars viser at det kan ha vært liv der

Ny oppdagelse av Curiosity-roveren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med seks hjul, atomkraft og vitenskapelig nyttelast, forsker Mars Science Laboratory-roveren «Curiosity» i bunnen av Gale-krateret på Mars' sørlige halvkule.

Målet er å kunne bevise at den røde planeten var beboelig for fire milliarder år siden.

Nå har roveren kunnet påvise at det har eksistert en innsjø på Mars, med vann som kan ha vært drikkbart. Funnene ble publisert i Science mandag.

Ville overlevd NASA har tidligere opplyst om at de har funnet bevis på denne innsjøen har eksistert, men den ferske oppdagelsen gir langt flere opplysninger om den.

Blant annet viser de at forholdene har ligget til rette for at mikrober kunne leve på Mars.

- Hvis vi hadde tatt mikrober fra jorda og hatt dem i denne innsjøen, ville de ha overlevd? Ville du kunne ha levd og formert seg der? Svaret er ja, sier geologen John Gratzinger, en av de 400 vitenskapsmennene som arbeider med Curiosity-ekspedisjonen, til Washington Post.

Kjemotrofe mikrober Mikrobene det er snakk om er såkalt kjemotrofe mikrober. Det betyr at de ikke trenger lys og fotosyntese for å eksistere. De skaffer seg derimot energi ved å oksidere ulike kjemiske forbindelser.

På jorda finner vi disse under jordoverflaten, i grotter og på havbunnen.

Forskerne har så langt trodd, ut fra Curiositys tidligere oppdagelser, at grunnvannet på Mars har hatt lav ph, og dermed ha vært som syre. Men vannet i denne innsjøen ser ut til å ha hatt en nøytral ph-verdi.

Steinprøver Curiosity har også gjort flere oppdagelser som viser at Mars kan ha hatt forhold for liv. I mars i år ble det tatt prøver fra stein ved et gammelt elveleie i bunnen av Gale-krater.

De viste at steinen inneholdt viktige ingredienser for liv, blant annet svovel, nitrogen, hydrogen, oksygen, fosfor og karbon. Det viste ikke at Mars har hatt liv, men at forholdne en gang i tida var fordelaktige for liv.

SLIK KAN DET HA SETT UT:  Denne illustrasjonen fra NASA viser hvordan denne innsjøen kan ha sett ut. Foto: AFP PHOTO / HO / NASA/JPL-Caltech/MSSS
SLIK KAN DET HA SETT UT: Denne illustrasjonen fra NASA viser hvordan denne innsjøen kan ha sett ut. Foto: AFP PHOTO / HO / NASA/JPL-Caltech/MSSS Vis mer