Irak

Innsjøene forsvinner: - Vi har mistet alt

Iraks innsjøer tørker inn i en forrykende hastighet. Myndighetene frykter at de to livsviktige elvene Eufrat og Tigris skal lide samme skjebne.

INNTØRKET: Sawasjøen i den sørlige regionen al-Muthanna, fotografert i midten av april. Foto: Asaad Niazi / AFP / NTB
INNTØRKET: Sawasjøen i den sørlige regionen al-Muthanna, fotografert i midten av april. Foto: Asaad Niazi / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Iraks nest største innsjø, Razzazasjøen, var en gang en turistattraksjon, kjent for vakker natur og en overflod av fisk som lokale innbyggere var avhengige av.

Nå er den menneskeskapte innsjøen, som ble bygget for å kontrollere flommer fra elva Eufrat, nesten fullstendig inntørket.

- Hundrevis av oss brukte å leve av å fiske her. Nå har innsjøen tørket helt inn. Vi har også dødd på grunn av den omfattende tørken. Det som er igjen er salt og død fisk, sa fisker Yasser al-Darwish til det kurdiske nettstedet Rudaw i februar.

Ifølge nettstedet har tusenvis av fiskere og bønder de siste åra sett seg nødt til å flytte fra området på grunn av tørken.

NESTEN BORTE: Razzazasjøen, også kjent som Milhsjøen, i den sentrale regionen Karbala, fotografert i april. Foto: Mohammed Sawaf / AFP
NESTEN BORTE: Razzazasjøen, også kjent som Milhsjøen, i den sentrale regionen Karbala, fotografert i april. Foto: Mohammed Sawaf / AFP Vis mer

Rammes av overforbruk og tørke

Nordøst for hovedstaden Bagdad er også den menneskeskapte Hamrinsjøen, som tidligere forsynte 80 prosent av befolkningen i Diyala-regionen, nesten forsvunnet.

Ifølge Rudaw er et område på rundt 150 000 hektar i ferd med å bli forvandlet fra landbruksområde til en ørken.

Også her frykter lokale innbyggere at befolkningen kan bli nødt til å forlate regionen.

- Vi har mistet alt. Du finner ikke lenger en eneste bonde i regionen, etter at innsjøen tørket inn, sier bonde Mohanad Khalid til nettstedet.

TØRR: To gutter leker på en strandet båt på det som en gang var bunnen av Hamrinsjøen. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP / NTB
TØRR: To gutter leker på en strandet båt på det som en gang var bunnen av Hamrinsjøen. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP / NTB Vis mer

Lenger sør i Irak er situasjonen tilsvarende før Sawasjøen.

Ifølge AFP var innsjøen et yndet turistmål på 90-tallet.

Da nyhetsbyrået besøkte innsjøen i april ble området beskrevet som «en karrig ødemark med hauger av salt». Bare forlatte hoteller og turistfasiliteter bar vitnesbyrd om storhetstida.

Ifølge leder for miljøvernmyndigheten i Muthana-regionen, Youssef Jabbar, har innsjøen gradvis tørket inn siden 2014. Overfor AFP peker han på klimaendringene som årsak.

- Muthana er en ørkenregion. Vi rammes av tørke, sier han.

DRAMATISK ENDRING: Satellittbilder av Sawasjøen viser endringene fra 2017 til 2022. Foto: Det europeiske værinstituttet Copernicus
DRAMATISK ENDRING: Satellittbilder av Sawasjøen viser endringene fra 2017 til 2022. Foto: Det europeiske værinstituttet Copernicus Vis mer

Nyhetsbyrået trekker i tillegg fram en uttalelse fra irakiske myndigheter om at landbrukere skal ha gravd ut 1000 ulovlige brønner i området. Nærliggende sement- og saltfabrikker skal også ha tappet« betydelige mengder» av grunnvannet.

Stridstema i regionen

Irak er svært sårbart for menneskeskapte klimaendringer.

En FN-rapport plasserer landet på femteplass på lista over land som er mest utsatt for redusert tilgang på vann og mat og ekstreme temperaturer.

Landet består i hovedsak av orkenområder, med fruktbare områder ved de to elvene Eufrat og Tigris. Vannet er en livsnødvendighet for landets innbyggere og et stridstema i regionen.

For en måned siden uttalte irakiske myndigheter at landets vannressurser var halvert på ett år.

Ifølge The Independent startet utviklingen på 70-tallet, da Tyrkia og Syria bygget ut vannkraft og store vanningsanlegg tilknyttet Eufrat. Særlig vanningsanleggene har redusert vannforsyningene til Irak betraktelig.

Det samme skjedde seinere langs Tigris, der store sideelver er demmet opp av Iran.

Vannivåene i de to elvene er også betraktelig redusert de siste åra. I en rapport publisert like før jul anslo irakiske myndigheter at elvene kan tørke ut innen 2040, dersom det ikke tas drastiske grep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer