RUSSISK MISS: Kypros' finansminister Michael Sarris sa idag at en skatt på bankinnskudd igjen er diskusjonstema, etter at et slikt forslag ble nedstemt av parlamentet. Her er han tilbake på hotellet sitt etter et mislykket framstøt for å få krisehjelp i Moskva igår torsdag. Foto; REUTERS/Maxim Shemetov
RUSSISK MISS: Kypros' finansminister Michael Sarris sa idag at en skatt på bankinnskudd igjen er diskusjonstema, etter at et slikt forslag ble nedstemt av parlamentet. Her er han tilbake på hotellet sitt etter et mislykket framstøt for å få krisehjelp i Moskva igår torsdag. Foto; REUTERS/Maxim ShemetovVis mer

Innskudds-skatt kan likevel bli vedtatt på Kypros

Forhandlinger mot klokka i den kypriotiske nasjonalforsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare dersom Kypros greier å reise 5,8 milliarder euro, vil EU gi Kypros et kriselån på 10 milliarder euro.

Intense forhandlinger munnet i kveld ut i at det kypriotiske parlamentet vedtok en lov om å opprette et såkalt solidaritetsfond og en annen lov som gir regjeringen myndighet til å underlegge bankene kapitalkontroll.

Ifølge NTB ventes en tredje lov om en engangsavgift på bankinnskudd på 100.000 euro eller mer å bli nødvendig for at Kypros skal makte å stable på beina sin del av en krisepakke.

Engangsavgift
En avgift på innskudd som er større enn 100.000 euro «ligger helt klart på bordet», sier finansminister Michael Sarris ifølge en artikkel i den spanske avisa El País.

Sarris var i går i Moskva for å få krisehjelp, men vendte tomhendt tilbake til Kypros.

Nasjonalforsamlingen på Kypros sa i første omgang nei til et forslag om å beskatte bankinnskudd.

Forslaget som nå skal ligge på bordet er en engangsavgift på 15 prosent på innskudd over 100.000 euro, meldte kypriotisk TV tidligere i kveld.

Krisemøte Det har nå blitt kalt inn til et ekstraordinært møte for finansministre i EU på søndag, og det ligger et enormt press på den kypriotiske regjeringen og nasjonalforsamlingen.

Regjeringstalsmannen Christos Stylianides innrømmer ifølge El País at «de neste timene avgjør landets framtid.»

Den europeiske sentralbanken har gitt Kypros frist til mandag med å finne en løsning. I motsatt fall kan det bli stopp i pengeoverføringer til kypriotiske banker.