- Innskyterne står i kø for å ta pengene sine ut

De siste ukers finansuro kan være opptakten til tredje akt i finanskrisen. Det er panikk i obligasjonsmarkedet.

PANIKK I MARKEDET: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning snakker om panikk i obligasjoner. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
PANIKK I MARKEDET: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning snakker om panikk i obligasjoner. Foto: Ivan Kverme/FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ukerapporten til investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning denne uken har overskriften "Panikk i obligasjonsmarkedet".

Her kan Myrseth fortelle at innskyterne står i kø for å ta pengene sine ut av amerikanske obligasjonsfond. Halvveis i juni er allerede uttaksrekorden fra oktober 2008 sprengt.

— Ifølge det amerikanske analyseselskapet Trimtabs har det blitt innløst andeler for netto 43,4 milliarder dollar i amerikanske obligasjonsfond de første to ukene av juni. Dermed er rekorden fra oktober 2008 allerede slått. Da forsvant det ut 41,8 milliarder dollar, sier Myrseth.

Flukten ut av obligasjonsfond forklarer hvorfor lange markedsrenter har gått i taket.

Destabilisering — Aksjemarkedet tåler gradvis stigende renter om årsaken er at konjunkturene bedrer seg, men blir oppgangen for skarp, destabiliseres børsen. Vi anbefaler derfor å følge utviklingen til lange statsrenter tett. Så lenge himmelfarten pågår, vil aksjemarkedet forbli nervøst, sier Myrseth.

Han forklarer at så langt har ikke pengene som har gått ut av obligasjoner, funnet veien inn i aksjer.

- Det er imidlertid lett å forestille seg at dette vil skje etter hvert som folk får tenkt seg om. Sparing i bank til null rente er tross alt ikke attraktivt. Derfor venter vi at opptrenden på børsen vil gjenopptas når obligasjonsmarkedet stabiliseres, sier investeringsdirektøren.

Myrseth sier at pessimistene ser på de siste ukers finansuro som opptakten til tredje akt i finanskrisen.

Tredje akt i finanskrisen - Mens første akt var konkursen til Lehman Brothers og kollapsen i det amerikanske boligmarkedet, utgjorde gjeldskrisen i eurosonen andre akt. I tredje akt flytter episenteret seg til fremvoksende økonomier og da særlig Kina, sier han.

Han legger til at den optimistiske tolkningen er at de siste ukers turbulens skyldes Bernanke sine signaler om at de pengepolitiske stimulansene vil trappes gradvis ned etter hvert som arbeidsmarkedet friskmeldes.

- Dette har utløst en sunn korreksjon på børsen og skapt en fin langsiktig kjøpsanledning. Akkurat nå heller vi mest mot det sistnevnte scenarioet, avslutter Myrseth.

På Oslo Børs er det også tilløp til panikk og hovedindeksen faller 2,4 prosent til 460.

Og på børsene i New York peker det rett ned.