Innstendig julebønn:
- Avlys planene

Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer med en kraftig advarsel før jula.

- AVLYS: WHO er bekymret for omikronutviklingen i flere land, og ber nå folk avlyse eller utsette planene i juletida. Foto: Shutterstock / NTB
- AVLYS: WHO er bekymret for omikronutviklingen i flere land, og ber nå folk avlyse eller utsette planene i juletida. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Omikronvarianten av coronaviruset har igjen fått alarmklokkene til å ringe.

- Omikron sprer seg i en hastighet vi ikke har sett med noen av de tidligere variantene, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus forrige uke.

På kort tid har varianten blitt påvist i rundt 90 land, hvorav en rekke land rapporterer om rekordhøye smittetall og pressede sykehus. I land der den nye mutasjonen er påvist, dobler antall omikronsmittede seg hver andre eller tredje dag, ifølge WHO.

Utviklingen gjør organisasjonen ekstra bekymret for konsekvensene av den kommende julefeiringa.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

- Avlys!

Mandag kom WHO derfor med en klar oppfordring til folk før høytida, skriver BBC.

- Vi er alle lei av denne pandemien. Alle ønsker å tilbringe tid med venner og familie. Vi ønsker alle å gå tilbake til det normale. Den raskeste måten å gjøre det på er at vi alle tar de vanskelige avgjørelsene som må til for å beskytte oss selv og andre, sa Tedros på en pressekonferanse mandag.

Han fortsatte:

- I noen tilfeller vil det bety å avlyse eller utsette planer og arrangementer. Det er bedre å avlyse nå og feire seinere enn å feire nå og sørge seinere. En avlyst begivenhet er bedre enn et avlyst liv.

Stenger ned

Det er fremdeles mye som er usikkert knyttet til omikronvarianten, inkludert vaksinenes effekt og om den mer alvorlig eller mildere sykdomsforløp.

Det er imidlertid mye som tyder på at den smitter lettere enn tidligere virusvarianter. Knappe tre uker etter at USA registrerte sitt første omikrontilfelle, er mutanten dominerende i landet. Forrige uke sto varianten for hele 73 prosent av de nye smittetilfellene i USA. Det tilsvarer en seksdobling fra uka før, ifølge smittevernetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Flere europeiske land, inkludert Frankrike og Tyskland, har den siste tida innført nye tiltak og reiserestriksjoner i et forsøk på å stoppe spredningen av den nye varianten.

I Nederland har regjeringen innført en omfattende nedstengning, som innebærer at alle ikke-essensielle forretninger, samt restauranter, treningssentre og kinoer, må stenge. I tillegg blir det strengere antallsbegrensninger i private hjem.

Også Danmark, som har registrert over 18 000 omikrontilfeller, har valgt å gjennomføre en ny og omfattende nedstenging.

OMIKRON: Henrik Ullum svarte på spørsmål etter pressekonferansen om coronaviruset i København den 16. desember. Video: Ritzau. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

Vil bli dominerende i Norge

Den nye mutanten er påvist i minst 67 norske kommuner, viser en kartlegging Dagbladet har gjort. Totalt er det påvist 3394 omikrontilfeller her til lands.

Folkehelseinstituttet (FHI) mener omikronvarianten vil bli dominerende innen kort tid, noe som vil føre til betydelig økt smittespredning.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær, heter det i FHIs nyeste risikovurdering av omikronvarianten.

Mandag 13. desember innførte også den norske regjeringen strengere tiltak over jul- og nyttår. Det er varslet en ny pressekonferanse om coronasituasjonen tirsdag klokka 13.30, men etter det Dagbladet erfarer vil det ikke innføres ytterligere tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer