Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innstiller feriereiser

Utenriksdepartementet mener katastrofeområdene i Asia er uegnet som feriemål. Nå innstiller turoperatørene videre reiser til Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UD advarer mot å reise til Vest-Thailand og Sri Lanka fordi infrastrukturen ikke fungerer etter flodbølgen som feiet over området i går.

- Situasjonen er uoversiktlig og meget alvorlig. De lokale myndighetene har nok med å håndtere situasjonen for dem som allerede er der. Det er for katastrofeområder å regne, sier UDs talskvinne Anne Lene Dale Sandsten.

Alt er i det uvisse

Hun sier at det er umulig å si når områdene igjen blir brukbare som turistmål. Infrastrukturen er brutt helt sammen. Fly som skulle frakte ferierende nordmenn til Thailand onsdag og torsdag denne uka er innstilt.

- Når graden av kaos er så tydelig som den er nå, har vi intet valg. Vi vurderer situasjonen fortløpende, men nå er første prioritet å få folk hjem igjen, sier Jørn Kristiansen, daglig leder i Star Tour Norge til Dagbladet.

Det oppholder seg om lag 3000 ferierende nordmenn i de aktuelle områdene, ifølge NTB. Alle som har bestilt reiser til de kriserammede områdene, får refundert billettene vederlagsfritt, eventuelt bytte i andre reiser, opplyser Kristiansen i Star Tour Norge.

Får fly hjem

Det første flyet som skal hente hjem nordmenn lander i Phuket onsdag. Men Kristiansen sier at såframt det er operasjonelt mulig å sende fly tidligere, vil det bli gjort. Mulighetene for etterskjelv, pågang på flyplassene og forfatningen hotellene de reisende oppholder seg i er avgjørende faktorer for hvor snart de reisende kan få vende hjem.

UD har i hele natt hatt et kriseteam som tar imot telefoner fra pårørende til nordmenn i områdene. Fordi mobilnettet er brutt sammen mange steder lever mange i uvisshet om hvordan det er gått med ferierende slektninger.

- Vi har sendt forsterkninger fra ambassaden i Bangkok til Phuket med to personer. Og vi har sendt en person fra Oslo til Bangkok. Hvor mange som vil hjem har vi ikke oversikten over nå, men reisebyråene er i full sving, sier UDs Dale Sandsten.

Også turoperatørene etablerte i går krisetelefontjenester for pårørende. Star Tour har hele 460 norske kunder i kriseområdet. De har opprettet to nye telefonlinjer for å kunne håndtere alle samtalene fra pårørende.

Dårlig kommunikasjon 

- Vi har fått kontakt med mange, men ikke alle. Til det er kommunikasjonsforholdene og transportmulighetene dessverre for dårlige, sier Lena Petersson, informasjonssjef i Star Tour Norge.

Direktør i Apollo Norge, Leo Berbu, avbrøt i går ferien sin i Trondheim for å ta seg av situasjonen. I går kunne ikke han gi noen totaloversikt av situasjonen for de 178 norske som har reist med Apollo til Phuket.

- De fleste av hotellene vi benytter oss av ligger langs strandlinja, og har dermed hatt en stri tørn. Vi har sendt ut busser som kan assistere i de områdene som er hardest rammet, sier Berbu.

Turoperatører som har kunder i de kriseområdene, sender i dag hjelpemannskap for å bistå i arbeidet med å få kontroll over situasjonen.

TALSKVINNE: Anne Lene Dale Sandsten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media