- Innstilt på å anmelde Søviknes

Jenta (17) som sier hun ble seksuelt misbrukt av Terje Søviknes vil i dag endelig bestemme seg for om hun vil gå til anmeldelse. - Hun er innstilt på å anmelde forholdet, sier jentas bistandsadvokat til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søviknes skal forklare seg til politiet i Porsgrunn i løpet av uka.

Sist torsdag forklarte jenta seg til politiet i detalj om det som skjedde på FpU-landsmøtet i Langesund i januar i fjor. Både politikere og krisesentersekretariatet, har oppfordret jenta til å anmelde Søviknes.

Jentas bistandsadvokat, Roar Vegsund, snakket med jenta i går.

- Vi har tatt en ny runde. Hun er innstilt på å anmelde forholdet, men tar ikke endelig stilling til dette før mandag, sier han til Dagbladet.

Vegsund vil ikke si om han har rådet jenta til å anmelde forholdet.

- Anbefaler

- Men generelt anbefaler jeg jenter om å anmelde slike forhold. Det er på grunn av at personen da kan starte en slags renselsesprosess og ikke minst med tanke på signalene man sender ut. Dessuten kan det være viktig å anmelde dette forholdet, fordi det kan være enkelte straffebud der det å anmelde forholdet har en funksjon. Det finnes en del straffebud der det bare blir reist tiltalte når fornærmede selv anmelder forholdet, forklarer Vegsund.

Politiet i Porsgrunn iverksatte etterforskning av saken på eget initiativ etter at det ble kjent at jenta hevder seg utsatt for seksueltovergrep under FpU- landsmøtet.

Søviknes har status som mistenkt. Politiet etterforsker saken som voldtekt, selv om jenta ikke har brukt det ordet.

- Det er opp til jenta selv å bestemme om hun vil anmelde forholdet. Det som taler mot er at etterforskningen allerede har startet, og dessuten er hun redd for ytterligere mediepress, sier Vegsund.

Jenta meldte seg fredag ut av FpU.

Irritert Ihlebæk

Søviknes advokat, Oscar Ihlebæk, tror ikke en anmeldelse vil påvirke saken i særlig grad:

- Politiet har en plikt til å etterforske av allmenne hensyn, så hvorvidt det kommer en anmeldelse mot Søviknes eller ei har ingen rettslig betydning.

- Men det kan kanskje ha en hvis betydning for Søviknes likevel?

- Vi får se. Nå må vi først få de faktiske forholdene på bordet. Så langt har jeg ikke sett et eneste politidokument, sier Ihlebæk, som har sendt to brev til politiet i Porsgrunn. Det siste i går, hvor han ber om å bli løpende oppdatert i saken.

<B>AVHØRES DENNE UKA:</B> Etter Planen skulle Terje Søviknes inn til politiavhør i dag. Nå sier polititet i Porsgrunn at avhøret vil skje «forhåpentlig i løpet av uka».