Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets kilder:

Innstilt til ledelsen

Valgkomiteen i Høyre vil ha Tina Bru inn i ledelsen. Hun kommer til å erstatte Bent Høie som nestleder.

FERDIG: Erna Solberg forklarer hvorfor Anniken Hauglie er ute av regjering. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

Tina Bru (33) fra Rogaland er innstilt til ny nestleder i Høyre.

Hun kommer til å erstatte Bent Høie. Han har varslet at han ikke ønsker gjenvalg til ledelsen.

- Tina Bru er blant våre største talenter og fersk olje- og energiminister. Tina representerer fornyelse. Valgkomiteen har vært opptatt av aldersspredning og å gi ledelsen en tydelig klimaprofil. Tina gir oss begge deler, og har en sterk posisjon internt i partiet, sa lederen av valgkomiteen, Harald Furre, da innstillingen ble presentert onsdag.

Sanner fortsetter

Dette betyr ikke at Bru er formelt valgt til nestleder riktig ennå. Valget gjennomføres på landsmøtet i mars, men er en ren formalitet.

Det var da Bru i fjor meldte at hun ikke ønsket gjenvalg som leder av Høyres kvinneforum, at mange spekulerte i at hun ønsket en plass i ledelsen.

Både Erna Solberg og Jan Tore Sanner foreslås gjenvalgt som leder og første nestleder i Høyre.

Sentralstyret i Høyre har fire landsmøtevalgte medlemmer. Valgkomiteen ønsker gjenvalg på Hanne Alstrup Velure og Erling Kagge, mens Steinar Olsen og Bård Ludvig Thorheim foreslås som nye medlemmer.

Inn i regjering også

Dagbladet skrev allerede før jul at Bru var på vei inn i ledelsen etter et ekstramøte i valgkomiteen.

Bru ble nylig utnevnt til ny olje- og energiminister, og er ved flere anledninger løftet fram av Erna Solberg som et framtidig lederemne for Høyre.

- Tina har satt sitt preg på regjeringens olje- og energipolitikk fra sin rolle på Stortinget, sa Erna Solberg sa Bru fikk en plass rundt kongens bord.

Krav om fornyelse

Høyre-kilder har lenge ønsket fornyelse i Høyre-ledelsen. De har sagt at det er presserende å la nye krefter slippe til i regjeringen enn å skifte ut nestlederne.

Erna Solberg har ledet Høyre i 15 år. Også nestlederne har lang ansiennitet. Jan Tore Sanner har vært del av ledertrioen i i 11 år og Bent Høie snart i ti år. På Stortinget går Trond Helleland inn i sitt sjuende år som parlamentarisk leder.