Dagbladets kilder:

Innstilt til ledelsen

Valgkomiteen i Høyre vil ha Tina Bru inn i ledelsen. Hun kommer til å erstatte Bent Høie som nestleder.

FERDIG: Erna Solberg forklarer hvorfor Anniken Hauglie er ute av regjering. Reporter: Mats Rønning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tina Bru (33) fra Rogaland er innstilt til ny nestleder i Høyre.

Hun kommer til å erstatte Bent Høie. Han har varslet at han ikke ønsker gjenvalg til ledelsen.

- Tina Bru er blant våre største talenter og fersk olje- og energiminister. Tina representerer fornyelse. Valgkomiteen har vært opptatt av aldersspredning og å gi ledelsen en tydelig klimaprofil. Tina gir oss begge deler, og har en sterk posisjon internt i partiet, sa lederen av valgkomiteen, Harald Furre, da innstillingen ble presentert onsdag.

Sanner fortsetter

Dette betyr ikke at Bru er formelt valgt til nestleder riktig ennå. Valget gjennomføres på landsmøtet i mars, men er en ren formalitet.

Det var da Bru i fjor meldte at hun ikke ønsket gjenvalg som leder av Høyres kvinneforum, at mange spekulerte i at hun ønsket en plass i ledelsen.

Både Erna Solberg og Jan Tore Sanner foreslås gjenvalgt som leder og første nestleder i Høyre.

Sentralstyret i Høyre har fire landsmøtevalgte medlemmer. Valgkomiteen ønsker gjenvalg på Hanne Alstrup Velure og Erling Kagge, mens Steinar Olsen og Bård Ludvig Thorheim foreslås som nye medlemmer.

Inn i regjering også

Dagbladet skrev allerede før jul at Bru var på vei inn i ledelsen etter et ekstramøte i valgkomiteen.

Bru ble nylig utnevnt til ny olje- og energiminister, og er ved flere anledninger løftet fram av Erna Solberg som et framtidig lederemne for Høyre.

- Tina har satt sitt preg på regjeringens olje- og energipolitikk fra sin rolle på Stortinget, sa Erna Solberg sa Bru fikk en plass rundt kongens bord.

Krav om fornyelse

Høyre-kilder har lenge ønsket fornyelse i Høyre-ledelsen. De har sagt at det er presserende å la nye krefter slippe til i regjeringen enn å skifte ut nestlederne.

Erna Solberg har ledet Høyre i 15 år. Også nestlederne har lang ansiennitet. Jan Tore Sanner har vært del av ledertrioen i i 11 år og Bent Høie snart i ti år. På Stortinget går Trond Helleland inn i sitt sjuende år som parlamentarisk leder.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer