Vestlundveien ungdomssenter i Bergen

Inntaksstopp og gransking etter Dagbladets avsløringer

Ungdom ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Nå krever barneministeren rapport.

GRANSKES: Dagbladet har avslørt at ungdom har ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Jørn H. Moen
GRANSKES: Dagbladet har avslørt at ungdom har ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det jeg leser om i Dagbladet gjør sterkt inntrykk på meg. Det er dypt tragisk når unge mennesker dør, og svært tungt for dem som sitter igjen, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til Dagbladet.

REAGERER: Barne- og likestillingsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H). Foto: Henning Lillegård
REAGERER: Barne- og likestillingsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H). Foto: Henning Lillegård Vis mer

Lørdag 14. april skrev Dagbladet om Hanne som døde i september i fjor, bare 18 år gammel. Som 15-åring flyttet jenta inn på den statlige barnevernsinstitusjonen Vestlundveien ungdomssenter i Bergen.

Dagbladet kan dokumentere at Hanne begynte å sette sprøyter med heroin i 2015, mens hun bodde i Vestlundveien, og at personalet visste om at hun ruset seg tungt, også inne på institusjonen.

Dagbladet har også avslørt at «Marie» som 15-åring ruset seg tungt mens hun bodde på institusjonen. Marie, i likhet med Hanne, døde i fjor høst. Hun ble 17 år gammel.

- Det er bra at Dagbladet skriver om dette og gir offentligheten innblikk i hvordan det kan være i barnevernet og hvilke utfordringer noen av disse barna sliter med. Vi må ha et system som tar vare på dem som trenger det mest, sier Helleland.

Gransking

Barne- og likestillingsministeren opplyser at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Bufetat nå etablerer ei hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal vurdere om tilbudet på Vestlundveien ungdomssenter er forsvarlig.

Det er også innført inntaksstopp ved institusjonen, slik at ingen ungdom flytter inn når eksisterende beboere flytter ut.

- Når ekspertgruppa er ferdig med sitt arbeid, skal Bufdir levere en rapport. Vi må ha alle fakta på bordet for å vurdere hva som skal skje videre, sier Helleland og legger til:

- Det er viktig med åpenhet og debatt om det som skjer i barnevernet. Man må være selvkritisk, se på forbedringspotensiale og lære av de feil som begås.

Torsdag 19. april avslørte Dagbladet at beboere på Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen hadde fest sammen med ungdom fra nabolaget i loftsstua 28. september 2014.

Politiet måtte rykke ut til festen. Det var håndgemeng. En ansatt ble slått og sparket og måtte til legevakta. Det ble beslaglagt narkotika. En beboer ble brakt til arresten, og en festdeltaker, som ikke bodde der, ble framstilt for legevakt før han ble kjørt hjem av politiet.

Festdeltakere forteller at det ble brukt hasj, marihuana, MDMA, rivotril og amfetamin på festene på ungdomssenteret.

- Viktig med åpenhet

I går skrev Dagbladet om «Max» som har bodd på Vestlundveien ungdomssenter to ganger, senest i 2017.

Max brukte anabole steroider mens han bodde der og ble stor og aggressiv.

I januar i år ble en miljøterapeut som Max hadde et nært forhold til arrestert i Bergen. Politiet fant dopingmidler hjemme hos ham.

Dagbladet har avslørt at Vestlundveien ungdomssenter lot miljøterapeuten fortsette å jobbe med Max, til tross for at forebyggende politi i guttens hjemkommune innstendig hadde bedt institusjonen vurdere mannens «skikkethet til å jobbe med Max og annen ungdom».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer