Inntekten du trodde var skattefri er ikke det

Mange leier ut rom i boligen uten å være klar over at inntekten er skattepliktig.

SKATTEPLIKTIG: Leier du ut et rom i leiligheten er inntekten trolig skattepliktig.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKATTEPLIKTIG: Leier du ut et rom i leiligheten er inntekten trolig skattepliktig. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I en bolig med fire soverom, med for eksempel tre beboere som betaler 5.000 kroner i måneden hver, kan du håndtere et lån på 2,5 millioner kroner.

Men skattefri leieinntekt er i mange tilfeller for godt til å være sant. De færreste er klar over at det er skattepliktig, skriver Finansavisen i dag.

Hovedregelen er at utleie av egen boligdel er skattefri når likningsverdien av utleid del er mindre enn ligningsverdien av den delen man selv bor i.

— Det vil si at utleier må bruke minst halvparten av boligen selv, regnet etter utleieverdi, for at leieinntektene skal være skattefri, sier Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen til Finansavisen.

Skatt i bofellesskap Han forklarer at i et bokollektiv, hvor man typisk leier ut separate soverom til den enkelte, og der eier selv og leietakerne har lik tilgang på fellesarealer som stue, kjøkken og bad, vil ikke dette vilkåret være oppfylt.

Det gjør at leieinntekten blir skattepliktig med 28 prosent etter fradrag for vedlikehold og andre driftskostnader.

Dermed er det mange boligeiere som på uriktig grunnlag innkasserer leieinntekt skattefritt, skriver avisen.