Inntil 20 prosent lønnskutt og over 4 000 færre SAS-jobber

Flyeselskapet tapte en milliard i andre kvartal.

 DÅRLIG NYTT:  Konsernsjef Mats Jansson i SAS la fram underskuddstall på en milliard svenske kroner i dag for andre kvartal. Nå skal selskapet kappe minst tusen stillinger. Foto: SCANPIX.
DÅRLIG NYTT: Konsernsjef Mats Jansson i SAS la fram underskuddstall på en milliard svenske kroner i dag for andre kvartal. Nå skal selskapet kappe minst tusen stillinger. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS reduserer staben med ytterligere 1.000 til 1.500 personer i tillegg til de 3.000 som skal bort fra før. De fleste jobbene forsvinner i Norge og Danmark. Selskapet drar i gang et nytt spareprogram på to milliarder svenske kroner, og skal omgående starte forhandlinger med flygere og kabinpersonell for å redusere lønnonger og pensjoner med mellom 10 og 20 prosent.


SAS-konsernet meldte onsdag om et tap i andre kvartal av 2009 på 1.039 millioner svenske kroner.

Tilsvarende tall for samme periode i fjor var et overskudd på 131 millioner.

Kraftige lønnsreduksjoner for personalet i lufta er ett av sparetiltakene som vil bli iverksatt, opplyser flyselskapets toppsjef Mats Jansson i en rapport onsdag.


Konsernsjef Mats Jansson sier at nye kollektivavtaler er en viktig forutsetning for at konsernet skal kunne spare vel to milliarder svenske kroner. Dette kommer i tillegg til de 4,5 milliardene som SAS skal spare gjennom det pågående kostnadsprogrammet Core SAS.

39 fagforbund

SAS har i løpet av sommeren ført forhandlinger med samtlige 39 fagforbund med sikte på å minske kostnadsgapet i konsernet. Noen forbund godtok reduksjoner, mens andre ikke kunne slutte seg til selskapets spareplaner.

Derfor har administrasjonen og styret gått inn for at det flygende personellet får nye reduserte kollektivavtaler.
- Overleve
- Våre bestrebelser innen Core SAS ligger foran tidsplanen og gir allerede betydelige effekter. Likevel trengs ytterligere sparing for å kunne håndtere den unike og harde konkurransen i markedet. Det handler om å konkurrere på samme vilkår, og det dreier seg om å få SAS til å overleve, sier Mats Jansson i en kommentar.

16 prosent færre passasjerer
Omsetningen sank med 12,1 prosent til 23,5 milliarder svenske kroner, og antall passasjerer sviktet med 16,4 prosent til 12,6 millioner.

Ett av målene for det pågående programmet Core SAS er å redusere antall ansatte med 3.000 ansatte. I tillegg kommer de 1.000 til 1.500 jobbene som ble kjent onsdag.

Mye tyder på at storparten av dem i dag jobber i Norge og Sverige.

SAS informasjonssjef ved hovedkontoret i Stockholm, Bertil Ternert, uttrykker seg slik:


- Billigere svensker

- Det vi sier er at produksjonen og ressursene skal brukes der de er mest optimale. Per i dag har Sverige de laveste omkostningene. Nå vil vi starte forhandlingene med fagforeningene, og etter det kommer produksjonen til å ligge der den er billigst.

I sine kommentarer til regnskapet for 2. kvartal sier konsernsjef Mats Jansson at utsiktene for resten av 2009 ikke er de beste, og at man regner med et fortsatt svekket passasjervolum.

(NTB-Geir Lillesund).