Inntil 27 000 bor i Norge under falsk ID

Oppdaget av ny teknologi for gjenkjenning av ansikt.

INNTIL 27 000 MED FALLSK ID:  Sekssjonsleder Per O. Haddal i Nasjonalt ID-senter sjekker ektheten i et pass. Illustrasjonsfoto: Melisa Fajkovic/Dagbladet.
INNTIL 27 000 MED FALLSK ID: Sekssjonsleder Per O. Haddal i Nasjonalt ID-senter sjekker ektheten i et pass. Illustrasjonsfoto: Melisa Fajkovic/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Titusener kan bo i Norge med både falske og flere identiteter.

Nasjonalt ID-senter frykter at inntil 27 000 som er eller har vært i Norge, har bodd her med falsk identitet.

Nasjonalt ID-senter har i et nytt pilotprosjekt brukt ansiktsgjenkjenningsteknologi til å skanne personer i Utlendingsdatabasen, der alle som søker visum til Norge registreres.

I 106 tilfeller viste bildesøket at én identitet var benyttet av flere ulike personer, eller at én person hadde bodd i Norge under ikke bare én, men flere identiteter, melder NRK.

- Overført på hele databasen, kan det bety at så mange som 27 000 personer som har vært eller er i Norge er registrert med flere eller feil identitet, sier Frøy Løvåsdal, prosjektleder og seniorrådgiver i Nasjonalt ID-senter.

Hun mener dette er et samfunnsikkerhetsproblem.

NAV-svindel - En person kan være kriminell på én identitet, få studielån på den andre og trygd på den tredje. Det er viktig at vi vet hvem det er som oppholder seg i Norge, sier Løvåsdal.

Seksjonssjef Magne Fladby i NAV opplyser at de utreder 90 saker der de har mistanke om at personen har oppgitt feil identitet til myndighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer