Inntil 27 000 bor i Norge under falsk ID

Oppdaget av ny teknologi for gjenkjenning av ansikt.

INNTIL 27 000 MED FALLSK ID:  Sekssjonsleder Per O. Haddal i Nasjonalt ID-senter sjekker ektheten i et pass. Illustrasjonsfoto: Melisa Fajkovic/Dagbladet.
INNTIL 27 000 MED FALLSK ID: Sekssjonsleder Per O. Haddal i Nasjonalt ID-senter sjekker ektheten i et pass. Illustrasjonsfoto: Melisa Fajkovic/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Titusener kan bo i Norge med både falske og flere identiteter.

Nasjonalt ID-senter frykter at inntil 27 000 som er eller har vært i Norge, har bodd her med falsk identitet.

Nasjonalt ID-senter har i et nytt pilotprosjekt brukt ansiktsgjenkjenningsteknologi til å skanne personer i Utlendingsdatabasen, der alle som søker visum til Norge registreres.

I 106 tilfeller viste bildesøket at én identitet var benyttet av flere ulike personer, eller at én person hadde bodd i Norge under ikke bare én, men flere identiteter, melder NRK.

- Overført på hele databasen, kan det bety at så mange som 27 000 personer som har vært eller er i Norge er registrert med flere eller feil identitet, sier Frøy Løvåsdal, prosjektleder og seniorrådgiver i Nasjonalt ID-senter.

Hun mener dette er et samfunnsikkerhetsproblem.

NAV-svindel
- En person kan være kriminell på én identitet, få studielån på den andre og trygd på den tredje. Det er viktig at vi vet hvem det er som oppholder seg i Norge, sier Løvåsdal.

Seksjonssjef Magne Fladby i NAV opplyser at de utreder 90 saker der de har mistanke om at personen har oppgitt feil identitet til myndighetene.

I fjor politianmeldte direktoratet 18 personer som hadde svindlet til seg til sammen 6 millioner kroner. To av dem hadde svindlet til seg én million kroner hver.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer