Innvandrer kan overta Fortuyns rolle

Nestlederen i partiet til den drepte høyrepolitikeren Pim Fortuyn er en svart innvandrer. Partiet spås stor oppslutning og kanskje regjeringsdeltakelse etter valget kommende onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den karismatiske og kontroversielle populisten Fortuyn ble skutt ned og drept sist mandag, av en enslig gjerningsmann med hittil ukjent motiv.

LPF ventes å få enda større oppslutning ved valget i Nederland onsdag etter drapet på partilederen. Partiet kan til og med komme med i en koalisjonsregjering. Fortuyns navn står fortsatt øverst på stemmeseddelen, og mange sier de vil stemme på partiet hans selv om Fortuyn var den eneste kjente skikkelsen, skriver The Guardian.

Fra Kapp Verde

Fortuyns nestkommanderende Joao Varela er raskt på vei til å bli kjent han også. Han er innvandrer fra Kapp Verde-øyene, en tidligere portugisisk koloni utenfor Afrikas vestkyst.

Varela kom til Nederland som seksåring, sammen med sju søsken. Han er nå 27, halvparten så gammel som Fortuyn. Som åtteåring rømte Varela hjemmefra, i håp om å komme seg fram i det nederlandske samfunnet.

Siden ble han idrettsmann, og utnyttet dette talentet til å finansiere økonomistudier ved Erasmus-universitetet i Rotterdam. Han ble nederlandsk juniormester i tennis i 1987. I dag er han markedsanalytiker for det kjente kosmetikkonsernet L'Oreal.

- Naturtalent

Varela tok selv kontakt med Fortuyn, og ble med i partiet hans i februar i år. Fortuyn hadde stiftet LPF etter å ha blitt kastet ut av partiet Levelig Nederland på grunn av sine innvandrer-kritiske uttalelser.

Varela skal ha blitt tatt opp som medlem av LPF fordi Fortuyn var inderlig lei av å bli kalt rasist hver gang han krevde innvandringsstopp.

Fortuyn karakteriserte sin nestkommanderende som «et naturtalent av en politiker». Men hans kritikere hevder at Varela bare er partiets innvandrer-alibi.

Varela mener selv at hans innvandrerbakgrunn er en viktig forklaring på at han sluttet seg til Fortuyns parti.

- Jeg vil gjerne inspirere innvandrere, men samtidig vil jeg stille krav til dem, sier Varela.

I likhet med Fortuyn vil Varela utfordre de etablerte partiene i innvandringspolitikken. Han mener at for mange innvandrere kommer til landet og utnytter velferdsordningene, samtidig som de bidrar til usikkerhet.

Drapet på Fortuyn betyr at partiets og Varelas framtid er usikker. Flere mener at partiet er lite verdt uten sin fargerike og populære grunnlegger, og at Varela er for ung og uerfaren til å bli en politisk leder.

(NTB)

<P>ETTERFØLGER: Etter drapet på Pim Fortuyn (til venstre), er innvandreren Joao Varela (til høyre) en av kandidatenen til å overta høyre-lederens rolle.