Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Innvandrerbarn er visumslaver

Saera Khan mener Jens Stoltenberg og Ap må gjennomføre dramatiske integreringstiltak for å kunne bli et 40-prosentsparti.

KLARE KRAV: Saera Khan forsvinner ut av Stortinget, men har klare meninger om hva Ap må gjøre i integreringspolitikken.
Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KLARE KRAV: Saera Khan forsvinner ut av Stortinget, men har klare meninger om hva Ap må gjøre i integreringspolitikken. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Vi er i ferd med å overlate debatten til ekstreme religiøse i innvandrer- miljøene på den ene siden og Frp på den andre. Jeg er skikkelig bekymret. Nå står vi ved et dramatisk veiskille, og integrering er den viktigste debatten de neste åra, sier den profilerte Ap-politikeren til Dagbladet.

I går hadde hun sin siste dag som stortings- representant, men hun er opptatt av at Ap og Jens  Stoltenberg har en historisk mulighet i de pågående regjeringsforhandlingene.

- Historisk
- Einar Gerhardsen løftet arbeiderne, Gro løftet kvinnene. Hvis Jens Stoltenberg vil bli historisk, kan han løfte minoritetene. Dette er både et verdispørsmål og et klassespørsmål. Hvordan vi vil at det nye Norge skal se ut? Hvis dette gjøres riktig, kan Ap få en oppslutning på 40 prosent, og Frp vil bli mindre, sier Khan.

Hun har en liste over de viktigste kravene som hun mener må inn i regjeringens nye politiske plattform:

• Kontantstøtten må avvikles umiddelbart.

• Gratis kjernetid i barnehage også for treåringer. Obligatoriske foreldremøter i skolen, og leksehjelp på dagtid.

• Full gjennomgang av familiegjenforenings- politikken for å bekjempe tvangsekteskap.

- Innvandrerungdom blir brukt som visumslaver av foreldrene sine. Det er gjort mye bra, men det trengs en skikkelig gjennomgang av politikken, og vi må vurdere om det skal innføres alderskrav ved familiegjenforening. Det har gitt gode effekter i Danmark, sier Khan.

• Hente erfaringer fra Canada, Nederland, USA, Belgia og Danmark.

- Innvandrerbarn opplever mye vold i hjem og i menigheter. Det må løses. Vi må kopiere integreringstiltak som fungerer godt i disse landene, sier Khan som også vil trappe opp kampen mot omskjæring av jenter.

• Bedre kvalitet på norskopplæringen.

Innvandrerkvinner bør kunne få opplæring sånn at de kan gå rett inn i yrker i helse- og omsorgssektoren etterpå.

- Det er naivt å tro at Fatima uten utdanning blir næringslivsleder. Men å gi en målrettet opplæring vil hjelpe innvandrerkvinner til å komme inn på arbeidsmarkedet, sier Khan.

Koster penger
Hun medgir at tiltakene vil koste mye penger.

- Integrering er veldig dyrt, men det blir enda dyrere hvis vi ikke gjør noe.

- Hva blir konsekvensene hvis Ap mislykkes på dette feltet?

- Da vil en hel generasjon minoritetsbarn lide. Ap vil ha problemer med å vokse til et 40-prosentsparti, og Frp vil få en framvekst,
særlig i distriktene, sier Khan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling