Innvandrere feirer 17. mai like mye som nordmenn

Ni av ti ikke-vestlige innvandrere feiret 17. mai i fjor.

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) er ikke overrasket over at mange ikke-vestlige innvandrere feirer 17. mai. Her er hun fotografert under APs landsmøte i Folkets hus i Oslo. Vegard Grøtt / NTB scanpix
Kulturminister Hadia Tajik (Ap) er ikke overrasket over at mange ikke-vestlige innvandrere feirer 17. mai. Her er hun fotografert under APs landsmøte i Folkets hus i Oslo. Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av ti ikke-vestlige innvandrere feiret 17. mai i fjor. De er like positive til feiringen som etniske nordmenn, viser en undersøkelse.

- Tallene bekrefter min egen erfaring, nemlig at det er mange innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn som setter stor pris på å feire 17. mai, sier kulturminister Hadia Tajik (Ap) til Vårt Land.

Spørreundersøkelsen er utført i forbindelse med prosjektet «Grunnloven som nasjonalt symbol». Tall herfra viser at Ali og Fatima er akkurat like glade i å feire nasjonaldagen som Kari og Ola.

88 prosent av ikke-vestlige innvandrere feiret i fjor 17. mai, enten i privat eller offentlig sammenheng, eller begge deler. Tilsvarende tall for etniske nordmenn er 89 prosent, mens tallet for nordiske innvandrere er 82 prosent.

86 prosent av ikke-vestlige innvandrere sier seg helt eller delvis enig i påstanden: «Det er viktig å feire 17. mai». 88 prosent av de etniske nordmennene mener det samme, mens kun 77 prosent av de nordiske innvandrerne sier seg enig.

- Mange innvandrere kommer fra land hvor nasjonaldagen ikke feires på slik måte, og hvor det heller er en innslag av militær tilstedeværelse. 17. mai er en veldig inkluderende feiring - nordmenn er aldri så åpne og inkluderende som på nasjonaldagen, sier kulturministeren.

(NTB)