Innvandrere feirer 17. mai like mye som nordmenn

Ni av ti ikke-vestlige innvandrere feiret 17. mai i fjor.

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) er ikke overrasket over at mange ikke-vestlige innvandrere feirer 17. mai. Her er hun fotografert under APs landsmøte i Folkets hus i Oslo. Vegard Grøtt / NTB scanpix
Kulturminister Hadia Tajik (Ap) er ikke overrasket over at mange ikke-vestlige innvandrere feirer 17. mai. Her er hun fotografert under APs landsmøte i Folkets hus i Oslo. Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ni av ti ikke-vestlige innvandrere feiret 17. mai i fjor. De er like positive til feiringen som etniske nordmenn, viser en undersøkelse.

- Tallene bekrefter min egen erfaring, nemlig at det er mange innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn som setter stor pris på å feire 17. mai, sier kulturminister Hadia Tajik (Ap) til Vårt Land.

Spørreundersøkelsen er utført i forbindelse med prosjektet «Grunnloven som nasjonalt symbol». Tall herfra viser at Ali og Fatima er akkurat like glade i å feire nasjonaldagen som Kari og Ola.

88 prosent av ikke-vestlige innvandrere feiret i fjor 17. mai, enten i privat eller offentlig sammenheng, eller begge deler. Tilsvarende tall for etniske nordmenn er 89 prosent, mens tallet for nordiske innvandrere er 82 prosent.

86 prosent av ikke-vestlige innvandrere sier seg helt eller delvis enig i påstanden: «Det er viktig å feire 17. mai». 88 prosent av de etniske nordmennene mener det samme, mens kun 77 prosent av de nordiske innvandrerne sier seg enig.

- Mange innvandrere kommer fra land hvor nasjonaldagen ikke feires på slik måte, og hvor det heller er en innslag av militær tilstedeværelse. 17. mai er en veldig inkluderende feiring - nordmenn er aldri så åpne og inkluderende som på nasjonaldagen, sier kulturministeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer