Innvandrere føder flere barn

Ja, det er sant. Innvandrerkvinner føder flere barn enn kvinner født i Norge. Men det slår nesten ikke ut på statistikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fruktbarheten blant norske kvinner er på hell. I fjor ble det født bare 56 700 babyer, mot 59 000 i år 2000. Dette er det største fallet i antall fødsler siden midten av 70-tallet, skriver Dagsavisen.

For at folketallet skal holde seg oppe må kvinner i snitt føde 2,1 barn. I fjor lå dette snittet på 1,78 i Norge. Blant innvandrerkvinnene var dette snittet 2,4.

- Men det betyr veldig lite for befolkningstallet siden de er så få, sier forsker Helge Brunborg ved Statistisk Sentralbyrå til Dagbladet.no.

I 2000 lå snittet for fødsler pr kvinne i Norge på 1,86. Hadde det ikke vært for innvandrerkvinnenes ekstrainnsats ville dette tallet ligget på 1,81-1,82, opplyser Brunborg.

Store forskjeller

Det er stor forskjell på fruktbarheten blant innvandrerkvinner. Blant ikke-vestlige innvandrekvinner ligger snittet på 2,7. Aller høyest er det blant somaliske (5,2) og irakiske (4,8) kvinner. Bosniske og kinesiske kvinner ligger lavest med bare 1,6 fødsler pr. kvinne i snitt.

Vi blir fem millioner

Hvis fødselstallene og innvandringen holder seg som i dag vil Norges befolkning øke til 5 millioner i år 2025. Deretter vil tallet begynne å synke etter noen år. Hvis fødelsratene og innvandringen synker vil også bebolkningstallet øke noe fram mot år 2025, men vil da bare nå 4,6 millioner før det begynner å gå nedover igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer