Innvandrere føder flere barn

Ja, det er sant. Innvandrerkvinner føder flere barn enn kvinner født i Norge. Men det slår nesten ikke ut på statistikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fruktbarheten blant norske kvinner er på hell. I fjor ble det født bare 56 700 babyer, mot 59 000 i år 2000. Dette er det største fallet i antall fødsler siden midten av 70-tallet, skriver Dagsavisen.

For at folketallet skal holde seg oppe må kvinner i snitt føde 2,1 barn. I fjor lå dette snittet på 1,78 i Norge. Blant innvandrerkvinnene var dette snittet 2,4.

- Men det betyr veldig lite for befolkningstallet siden de er så få, sier forsker Helge Brunborg ved Statistisk Sentralbyrå til Dagbladet.no.

I 2000 lå snittet for fødsler pr kvinne i Norge på 1,86. Hadde det ikke vært for innvandrerkvinnenes ekstrainnsats ville dette tallet ligget på 1,81-1,82, opplyser Brunborg.

Store forskjeller

Det er stor forskjell på fruktbarheten blant innvandrerkvinner. Blant ikke-vestlige innvandrekvinner ligger snittet på 2,7. Aller høyest er det blant somaliske (5,2) og irakiske (4,8) kvinner. Bosniske og kinesiske kvinner ligger lavest med bare 1,6 fødsler pr. kvinne i snitt.

Vi blir fem millioner

Hvis fødselstallene og innvandringen holder seg som i dag vil Norges befolkning øke til 5 millioner i år 2025. Deretter vil tallet begynne å synke etter noen år. Hvis fødelsratene og innvandringen synker vil også bebolkningstallet øke noe fram mot år 2025, men vil da bare nå 4,6 millioner før det begynner å gå nedover igjen.

MER PRODUKTIVE: Innvandrerkvinner føder gjennomsnittlig flere barn enn norske medsøstre.